Ljubljanski festival piva 2015

KDAJ: 22. in 23. maj 2015 (petek, sobota)

LOKACIJA: Grad Kodeljevo, Kobljarjeva 34, 1000 Ljubljana

 

Ljubljanski Festival Piva 2015 se bo maja v Ljubljani odvijal četrtič zapored. Je kulturno-družabni dogodek, ki želi približali kulturo pridelovanja in pitja piva vsem, ki jih pivo vsaj malo zanima. Kljub razvijanju mikro pivovarn, vse večje ponudbe različnih piv v gostinskih lokalih in promocije pravilnega okušanja piva, je na tem področju pri nas še vedno veliko pomanjkanje znanja in dostopnosti. Zanimanje za festival piva raste – v zadnjih letih se je vsako leto število obiskovalcev povečalo skoraj za trikrat. Letos bomo bo festival trajal 2dni in pričakujemo nekje 7000 obiskovalcev. Na festivalu nudimo okoli 150 vrst piva in se predstavljajo tako domači pivovarji kot tudi zastopniki tujih piv. Letos bomo imeli tudi nekaj gurmanskih jedi pripravljene s pivom. Za vsakega obiskovalca se bo našlo nekaj – novincem bomo predstavili izbor vrhunskih piv, izkušenim pa omogočili izvrstno »pivopivsko« izkušnjo.

Namen festivala je podpreti slovenske pivovarje in uvoznike, kot tudi omogočiti ljudem dostop do različnih vrst piva. Čeprav je v Sloveniji bolj razvita vinska kultura, pa ne smemo zanemariti dediščine oz. naravnih danosti, ki nam omogočajo gojenje hmelja in ne nazadnje razvoj slovenskih mikropivovarn (npr. Pivovarna Človeška ribica, Vizir, Mali Grad, Carniola itd.). Prav na Ljubljanskem barju so našli 3900 let stare pivske sode, stari zapisi pa govorijo tudi o hubah, podložniških kmetijah, na katerih so gojili hmelj oz. se ukvarjali s pivovarstvom.

Ker skrbimo za kulturno pitje in spoznavanje piva, ga strežemo v povratnih steklenih kozarcih v manjših količinah in omogočamo neposreden dostop do brezplačne vode za osvežitev okusa. Na način skrbimo tudi za zmanjšanje količine (plastičnih) odpadkov. Na dogodku učimo, kako se pivo okuša in poudarjamo, da se ga pije v zmernih količinah. Želimo prikazati, da pivo nudi široko paleto okusov, je primerno za različne priložnosti, kulinariko in tudi za samo pripravo jedi.

Sam dogodek ni namenjen samo kulturi pitja piva, ampak podpira tudi razvoj slovenskega pivovarstva, omogoča nova sodelovanja in razvoj ter je ne nazadnje predvsem sproščeno druženje. S tem, ko se pivovarji, tako večji kot manjši, pridejo predstavljati, dobijo neposreden odziv in mnenje drugih pivovarjev, uvoznikov in vseh ostalih ljubiteljev piva. Festival ponuja dostop do »poznavalcev« oz. nove priložnosti za vse, ki bi se želeli s pivom ukvarjati povsem ljubiteljsko ali pa bi radi prešli na višjo raven in se z njim začeli ukvarjati tudi bolj profesionalno.

Ker je kulturni dogodek so se na festival udeležile tudi družine z otroki in smo tako začeli ločeno izvajati tudi različne otroške delavnice.

Na dogodek so vabljeni pivovarji, uvozniki, gostinci, pridelovalci in vsi ljubitelji piva. Ko to seštejemo, je dogodek namenjen druženju, spoznavanju in ustvarjanju novih sodelovanj in znanj. Prireditev je za obiskovalce brezplačna. Ljubljanski Festival Piva želi postati ena izmed bolj priznanih prireditev v tem delu Evrope in bo naslednje leto postal mednarodni dogodek. S festivalom gradimo tradicijo, da se lahko enkrat letno vsi ljubitelji in poznavalci piva družijo in razvijajo v centru Slovenije.

 

PROGRAM

PETEK, 22.05.2015

14.00 – 21.30: FESTIVAL PIVA ZA GRADOM

14.00 – 20.00: OTROŠKE DELAVNICE PRED GRADOM V PARKU

14.00 – 20.00: RAZNE IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE (O PIVU IN VISKIJU)

21.30 – 03.00: VEČERNO DRUŽENJE PRED GRADOM

 

SOBOTA, 23.05.2015

11.00 – 21.30: FESTIVAL PIVA ZA GRADOM

11.00 – 20.00: OTROŠKE DELAVNICE PRED GRADOM V PARKU

12.00 – 20.00: RAZNE IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE (O PIVU IN VISKIJU)

21.30 – 03.00: VEČERNO DRUŽENJE PRED GRADOM

 

FESTIVALSKA TRGOVINA JE ODPRTA V ČASU FESTIVALA DO 21h.

 

Zaenkrat začrtane delavnice so:

  • Kako pivo variti doma (društvo domačih pivovarjev).
  • Kaj vemo o viskiju? (Majda Debevc).
  • Lastnosti in uporaba hmelja (Hmeljarski inštitut Žalec).

 

 

Jernej Vidmar

Kontakt : +386 (0)31231463

Email: [email protected]