Od zmaja do zmaja

Dolžina: 5,72 km

Vzpon: V glavnem po ravnem (Garminov zapis višine spodaj je najbrž malo zdelal mraz, v katerem sem tekel…)

Proga: Asfalt

Promet: Najbolje je to pot teči zgodaj zjutraj, ponoči ali pa v nedeljo dopoldne — ob takih časih, ko je malo Ljudi. Takrat običajno tudi prometa skoraj ni. 3 semaforji. Zelo pa je pot neprimerna recimo v soboto dopoldne, ko se po tržnici in po obrežjih valijo počasne množice sobotnih oživačev Ljubljane.

Zanimivosti: Pregled skoraj vseh mostov, ki prečkajo Ljubljanico v centru. Tek skozi najbolj džusi Ljubljano, pod Plečnikovimi arkadami, tržnico, obrežja, Prule…

Vreme: Vreme ni pomemben faktor.

Nočni tek: Brez težav in skrbi.

Opis: Tečeš od Ljubljanskega zmaja ob Zmajskem mostu čez Ljubljanico proti Mostam, prečkaš most v Mostah, po nasprotni strani Ljubljanice skozi Ljubljano, pa spet čez most v Prulah, da obrneš nazaj, do drugega Ljubljanskega zmaja iz para zmajev, ki si si jih izbral. Seveda gre tudi v drugo smer ali začenši na drugi strani Zmajskega mostu in si krog lahko poljubno skrajšaš (ali podaljšaš) z izbiro drugih mostov.

To je tek za prave Ljubljančane, tiste zasvojence, ki hočejo še enkrat občutiti najpristnejšo Ljubljano in ob tem mediterati skozi tek. Če izbereš pravi čas, ne boš motil drugih ljudi in oni ne tebe. Mimo tebe bodo polzeli mostovi, slišal boš šumenje Ljubjanice ob zapornicah in skrito vibriranje mesta, pripravljenega, da se naslednji dan spet razvije njegovim obiskovalcem. In pomirjujoča zelena Ljubljanica, ki počasi teče zdaj proti tebi, zdaj s teboj.

Idealen tek za jutranje prebujenje ali večerno pomirjanje.

 

Fotografija: Domen Grögl