Mestni tkalci

Vroč asfalt. Ožarjeno prizorišče. Čez dan oddih ob vodnjaku in pogled v pisano prizorišče, zvečer pa pivo in vonj po ognju ter navdušeno ploskanje med reflektorji. Vse to je Ana Desetnica, ki mesta po Sloveniji, zdaj že tradicionalno vsako leto, spreminja v gledališče, prizorišče emocij, igrišče in se je najprej razrasla v Ljubljani. Te dni pestri Ljubljano po različnih poteh, ulicah, trgih, dvoriščih, po različnih območjih, ne le v samem centru.

Snovalci letošnje že 17. Ane Desetnice, so se z vodjem Gledališča Ane Monro Gorom Osojnikom to leto odločili, da nosi festival prvič tudi podnaslov in sicer Tkanina mesta. S svojimi barvitimi nitmi bodo med 2. in 5. julijem prekrili mesto Ljubljana podolgem in počez: vse od Dvorca Selo, Most, Fužin, Metelove, Ploščadi pri SEMu, Parka Tabor, pri Moderni Galeriji, čez Prešernov trg, Zvezda park, ploščad pri CD-ju, pa jih potegnili vse do Zmajskega mosta, čez Stritarjevo ulico, Plečnikov trg, Mestni trg, Stari trg, Gornji trg, čez Čevljarski most, na Novi trg, Breg, vse do Trga francoske revolucije, pa do Kuda France Prešeren. Ponudba letošnjega festivala vam omogoča, da mesto vidite in raziščete v novi luči in po novih poteh, saj ponuja galerijo na prostem, drugačne, nenavadne turistične oglede, sonorični prostor in celo zgodovinski pregled. Mesto boste lahko spoznali skozi poezijo, fužinščino, podkrepljeno z balkanskimi vplivi in s posebno razžarjenimi emocijami.

Raznorazni umetniki, ustvarjalci, tako slovenski, kot francoski, ameriški, avstrijski, španski, estonski, italijanski, ukrajinski, češki, hrvaški, poljski, ruski vas te vroče dni vabijo, da prepletete ali zaplete svojo nit v mestu, ter se z njimi prepustite ulicam ter spreminjajoči se tkanini, da vas zaplete v še eno zelo drugačno mestno dogodivščino. Mesto je posejano s kovčki, v katerih ne pozabite vzeti programa festivala, v katerem najdete vse dogodke in umetnike: Amanitas, Andrej Tomše, Floris Bosser, Anja Bezlova, Kevin Casey, Belle etage, Burekteater, Cia.la tal, Cona/ Brane Zorman, Irena Pivka, Dan le man, Die Weiner Ziehharmoniker, Dolina odmeva, Duo allatea, 123!, Faber teater, Fadunito in el burro dels jocs, Gledališče Ane Monro, Gledališče San-san, Impro Liga, Kald damu, Kam hram, Katjuša Kovačič in Rada Kikelj Drašler, KDPM Steet theatre company, Čupakabra, KUD ljud, Lovro Finžgar in Nik Škrec, Maboul Distorsion, Maršugla, MC Fois Mesto kultur, Pepelito in Brencl banda, Ola Muchin, Petra Nartnik, Popotovanja po Mostah, Sam Sebastian, Šugla gledališče, Teater Miniatyur, Kolektiv Narobov, Teater Brovi, Tom Greder& Trent Arkleysmith, Vincent de Lavenere in Vertigo.