Najlepši Dan mladosti

25 maj bo zame vedno Dan mladosti, saj pripadam generaciji, ki je slonela za črnobelim televizorjem in si želela, da bi lahko nastopala na stadionu v Beogradu in formirala eno od zvezd bratstva in enotnosti. V barvah. In hkrati sem postala tista generacija, ki je z občudovanjem spremljala tedaj zelo drzno  študentsko akcijo, ko so v središču Ljubljane razpostavili hlod in ga z motorko predelali  v ogromno štafetno palico. Ponosno sem navijala za Novi kolektivizem, ki je bil takrat tako zelo v nasprotju s tem, kar so nas učili v šoli, ko smo si skrivaj pod klopmi podajali Mladino in spremljali plakatno afero. Uživali smo v provokacijah. Še vedno me v solze ganotja spravijo posnetki sklepne prireditve jugoslovanske mladine, ki je bila zbrana vsakega 25.maja v Beogradu, ker me spomnijo na lepe čase miru, prijateljstva in enosti. Ti časi so zaznamovali generacije od leta 1945 do leta 1989, vendar je emotivni naboj teh parad preminil s Titovo smrtjo in usihal do popolne nejevolje.

Novi kolektivizem - Ljubljana

Novi kolektivizem / Ljubljana

Prva  štafeta je nastala izpod rok mladih domoljubov v tovarni orožja Crvena Zastava, mladinci so tekli od Kragujevca do Beograda, kjer so omiljenemu predsedniku izročili štafeto, v kateri je bila čestitka. 1945. leta je štafeto pospremilo 12.500 mladink in mladincev, ki so tekli bosi. V letu 1948 je bila štafeta mladosti izdelana v ljubljanski tovarni Litostroj. Leta 1951 že spremlja štafeto več kot milijon nosilcev, ki pretečejo rekordnih 128.000 kilometrov. Šele leta 1957 se je Titova štafeta preimenovala v Dan Mladosti. Nosilci štafete niso bili le veliki možje jugoslovanske zgodovine, kot npr. leta 1965 Miro Cerar, ki se mu je Tito zahvalil z:

“Želio bi ovde da zahvalim na upornom zalaganju i pravom sportisti naše zemlje, drugu Ceraru, jer je dostojno predstavljao naš sport na olimpijadama. Hvala ti, druže Cerar.”

V veliko jugoslovansko zgodovino so se zapisali vsi enaki, ki jim je šla enako lepa Titova zahvala pod beograjskim majskim nebom. Nosili so jo pionirji in pionirke, mladinci, mladinke, študentke in študentje, mladi delavci in kmetice. Večina  jih je tekla, so pa z njo plavali, se potapljali in celo skočili iz letala. Med nosilci so bili npr. mlada delavka iz Cinkarne Celje Stanka Gorišek, pa mladi pilot Mirku Anžel, pa orodjar iz Sečovelj Vojko Mahnič, pa Ciril Zaplotnik, kmet iz Letenic pri Kranju. Zadnjo štafeto, ki jo je oblikoval oblikovalec Vladimir Pezdirc, je ponesla leta 1987 z  vrha Triglava alpinistka Marija Štremfel.

Pa vendar za vedno ostaja nostalgija na dobre in lepe čase, ko smo tiščali oči na televizor Iskra in so se nam od zvezd iskrile oči, ker smo verjeli v pomlad bratstva in enotnosti in je bil dan lep in miren. Vsi smo imeli pionirske knjižice, ki so obljubljale veliko in lepo prihodnost.

 

Črno-bela verzija plakata, saj se je barvni original izgubil v tistih časih, je © Preslikava iz knjige Novi kolektivizem, 1999; mladenič kot štafeto nosi Plečnikov parlament.