Živahno med bloki

5.Blok party

Ljubljana niso samo lepe ulice starega jedra, ki hočejo biti še lepše, pa čudovite elitne četrti, ki hočejo biti še zaljše. Ljubljana so tudi bloki in veliko je teh naših blokovskih naselij in prav je, da pišemo in razmišljamo tudi o njih. Kako že gre viža iz legendarne Sreče na vrvici, “Tjaradadam, sivi beton….” No, jaz na primer, sem si vedno želela živeti v bloku, imeti prijatelje iz nadstropja, špičiti lumparije in kotalkati se ves dan,pa vrteti hulahop in lizati Gringo. Ker je blokovsko življenje lahko tako zelo pestro in pisano. In to dokazujejo Savci.

V Savsem naselju, tako imenovanem Savcu, so se močno uprli ideji sivega betona in ja, zakaj bi hodili v soboto na Rožnik ali na Šmarno, tudi v Savcu bo zelo zabavno, kajti pred dnevom mladosti se tam že ves teden dogaja” teden mladosti” in na njem veliko zanimivega. Festival Blok Party namreč praznuje svojo peto obletnico. Prvič je leta 2010 skupaj z OŠ Savsko naselje Rok Terkaj – Trkaj, idejni vodja festivala,  organiziral prvo edicijo festivala. Letos je organizacijsko taktirko prevzel Zavoda Kultipraktik in prinesel še posebej živahno doganje.

Otvorili so šolsko razstavo, kot zaključek projekta Emona 2000. Imeli so nedeljo obarvano s folkloro, ponedeljek s  s hip hopom ter Prostoroževo urbanistično »Hip, hip, super savski hrib!«, ki ga izvaja v sklopu projekta »Kdor pomaga, ta zmaga.«, ki poteka v Savskem naselju. Ta četrtek, 22.maja 2014 je namenjen najmlajšim, ki mu sledi etno večer  v Domu skupnosti Savsko naselje, kjer lahko prisluhnete koncertu etno skupine Natemago. Petek, 23. maja 2014  je namenjen dnevu Četrtne skupnosti Bežigrad, kjer ne bo Turistično društvo Bežigrad ponudilo tradicionalni pražen ob zvokih Orkestera Mandolina.

Za vikend pa poslastica v Savcu, za vse starosti in generacije. Ob deseti uri zjutraj bo izvedel pozdravni govor  idejni vodja festivala Rok Terkaj – Trkaj. Potem pa se otvorijo aktivnosti kot so kreativne, glasbene ter športne delavnice. Preizkusili se boste lahko tudi v hoji po vrvi (slack line), plesali, se učili kitare, bobne, bas kitaro pri MetalRock akademiji. Predstavilo se bo tudi legendarno telovadno društvo Sokol, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili tudi v borilnih veščinah Capoeira in San ku kai. Laho boste ustvarjali s Pionirskim domom, Mladimi hišnimi prijatelji ter društvom Sezam. Sodelovali boste lahko pri ustvarjanju  barvitega grafita, ki bo služil kot scenografija večernemu koncertu v klubu Cvetličarna.

Na tokratnem koncertu bodo publiko pod odrom navduševale mlade in perspektivne glasbene skupine. Mladim glasbenikom organizatorji namreč želijo dati priložnost, da se predstavijo širši javnosti. V ta namen se bo pred začetkom koncerta odvila tudi okrogla miza na temo »Kako uspeti na glasbeni sceni?«. Prisluhnili boste lahko pestremu izboru glasbenih žanrov od rapa do metala: T.M.S. Crew, 100tka, Sam’s Fever, Alterfiction, Artenigma, Tomcat, Las Cuerdas, Retro Kult, EMŠO blues band, Morana ter Shutdown.

»Kdor pomaga, ta zmaga!«V Savskem naselju že leto dni poteka projekt »Kdor pomaga, ta zmaga!«, ki kar vabi k dobrodelnosti. Festival Blok Party tako poziva k zbiranju zamaškov, ki jih bodo organizatorji podarili pomoči potrebnim. Prav tako pa se bodo na pobudo Savčanov zbirale igračke za najmlajše.