Igrivi dnevi za boj proti predsodkom

V Ljubljani med 27. in 30. majem na Kongresnem trgu.  Vsi dogodki v okviru festivala so brezplačni.

8. Mednarodni festival »Igraj se z mano« bo ponovno zavzel središča večjih slovenskih mest – Ljubljana, Maribor in Muta se bodo med 23. in 30. majem prelevila v velike igralnice na prostem, kjer se bodo skupaj družili zlasti otroci in mladi. Organizatorji želijo s festivalom pokazati, da drugačnost ni ovira za uspehe, sodelovanje, sklepanje prijateljstev in medsebojno pomoč. Na festivalu, ki omogoča vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbeno življenje, se boste lahko dnevno udeležili več kot 30 delavnic in animacijskih kotičkov ter si ogledali več kot 25 plesnih, gledaliških, pevskih in lutkovnih nastopov. Festivalsko dogajanje bodo v Ljubljani popestrili še večerni koncerti na Kongresnem trgu. Tradicionalni festivalski dnevi, namenjeni igrivosti in inkluziji, se bodo letos pričeli 23. maja na Trgu svobode v Mariboru, nato pa se bodo preselili v Ljubljano na Kongresni trg, kjer se bo festival odvijal med 27. in 30. majem, prav tako 30. maja pa bo festival potekal na Muti na Koroškem na Osrednjem trgu. Posebnost letošnjega festivala je, da se bo 30. maja zaključil na dveh koncih naenkrat, in sicer v Ljubljani in na Muti. Dogajanje bo po vseh krajih potekalo med 9. in 13. uro, 30. maja v Ljubljani pa tudi med 17. in 20. uro.

Pestre delavnice za vsakogar

Obiskovalcem, ki jih je skupno vsako leto okrog 15.000, bo znova na voljo več kot 100 različnih delavnic, ki odlično dopolnijo predstave približno 5.000 nastopajočih iz raznolikih slovenskih in tujih organizacij. Letos bodo z nami prijatelji iz Norveške, Češke, Italije, Avstrije, Makedonije, Srbije, Hrvaške, Velike Britanije itn. Program pa ni namenjen le otrokom, temveč prav vsem, tudi tistim, ki se že dolgo časa niso igrali. Skupna igra v mestnih središčih omogoča, da vsi enakovredno ustvarjajo in se igrajo – tako tisti z značilnim razvojem kot tudi osebe s posebnimi potrebami in vsi tisti, ki so prevečkrat porinjeni na rob družbe (osebe z manj priložnostmi zaradi ekonomskih, socialnih, nacionalnih, verskih in drugih opredelitev). V igri smo si namreč vsi enaki, hkrati pa je igra odlično sredstvo za zmanjševanje strahu in razblinjanja predsodkov o drugačnosti.  Projekt Igraj se z mano skuša na ta način idejo o inkluziji oz. vključevanju prenesti ne le v šolsko okolje, temveč veliko globlje – v vse pore življenja.

Festivalski glasbeni večeri

Na Kongresnem trgu bodo vse festivalske dni od 20. ure dalje potekali tudi koncerti. Z nami bodo različni glasbeniki, ki bodo popestrili festivalske večere, manjkal pa ne bo niti naš ambasador Zlatko, ki bo zaključil letošnji festival s petkovim koncertom. Več o festivalu najdete na spletni strani www.igrajsezmano.eu in na družbenem omrežju Facebook pod imenom Igraj se z mano. Mednarodni festival »Igraj se z mano« poteka v organizaciji Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije ter v soorganizaciji s Sožitjem Zgornjedravske doline.

Več o zgodovini festivala in vsem, kar je povezano z njim najdete tukaj.