Deseti pohod po Ljubljanskem Barju

Ljubljansko Barje ponuja veliko lepih sprehodov in izletov. Še za domačine je vedno nova zgodba, na novo odkrita. Njegova razprostranost, barvitost in pestrost kar kličeta k raziskavi. In kaj je lepšega kot odkrivati Ljubljansko Barje v skupini in z lokalnimi vodiči?

Enega od takih čarobnih pohodov ponuja vedno bolj aktivno “Turistično društvo Barje,” skupaj s “Krajinskim parkom Ljubljansko barje.” Če bi radi raziskali bisere našega prelepega krajinskega parka in se podali po njegovi prostrani širjavi, se obeta 10. Pohod po Ljubljanskem Barju in sicer v soboto, 17. maja 2014. Pot se začenja med 8.00 in 9.00 uro izpred parkirišča v Notranjih Goricah, na končni postaji mestnega avtobusa 6b. Za udeležence pohoda bo organiziran tudi poseben avtobus ob 8.00 uri in sicer izpred sejmišča na Peruzzijevi, ki vas bo popeljal vse do izhodišča, kamor lahko pridete tudi z mestnim avtobusom številka 6b, ki krene iz Črnuč. Pot vas bo vodila čez Notranje Gorice do Podpeči, na Grič svete Ane, preko Planince do Jezera pri Podpeči. Pester sprehod je dolg petnajst kilometrov in ga boste lahko, skupaj s postanki na petih točkah prehodili v približno petih urah. Na poti se ne bo moč izgubiti, saj bo trasa označena s kažipoti.

Vso pot vas bodo spremljali lokalni vodniki, ki bodo za vas odkrivali lepote Notranjih Goric, kot geografskega središča Ljubljanskega barja, Podpeški kamnolom s svojo zgodovino in zgodbo, grič sv. Ane kot eno najlepših naravnih razglednih točk nad Ljubljanskim barjem, planino Planinca s cerkvico sv. Tomaža in najgloblje jezero pri nas, Podpeško jezero. Poseben avtobus bo po zaključku prireditve redno vozil iz Jezera pri Podpeči nazaj do Notranjih Goric in na sejmišče na Peruzzijevi. Iz Jezera pri Podpeči vozi tudi mestni avtobus 19b, iz Notranjih Goric pa mestni avtobus 6b. Organizatorji pa priporočajo pohodne čevlje in palice, zaščito pred soncem ali dežjem in mrčesom ter dodatno tekočino.

Štartnina je skorajda simbolična, saj vključuje organizacijo, vodenje, enolončnico na Jezeru pri Podpeči ter prevoz z posebnim avtobusom:

4 EUR za otroke do 12 leta
7 EUR za odrasle

Več informacij: Krajinski park Ljubljansko barje

Fotografije: Luka Kompare