Totalka zažiga

Trije prijatelji in veliki umetniki se v torek, 13. maja, ob 19 – ih, predstavljajo v Trubarjevi hiši literature, prepleteni v nenavadnem in izjemnem pogovoru o umetniških resnicah. Umetnici in umetnik: Irena Tomažin, Leja Jurišić in Igor Štromajer se bodo pogovarjali o teoriji ljubezni, davčni zaroti in pregibni ekonomiji s prav tako nabrušeno Semiro Osmanagić.

Irena, Leja in Igor, bodo uprizorili vsak svojo resnico, svojo plat, svojo zgodbo, ki bo zaplesala po polju današnjih prilik in neprilik v kulturi in družbi. Obeta se zagotovo enkraten in zelo zanimiv besedni troboj, opremljen, tako kot se za vse tri ustvarjalce spodobi, s kančkom perfomativne improvizacije. Pred nami bo zaživela enkratna povezava glasu, telesa, slike in besede! Totalka, ki bo šla do konca in naprej.

Irena Tomažin je koreografinja in avtorica številnih predstav, ki se ukvarja s kompozicijo glasu, zvoka in telesa in je v zadnjem desetletju postala edinstvena ustvarjalka na področju uprizoritvenih umetnosti. Poučuje tudi redne delavnice z glasom v Ljubljani in v tujini. Je tudi stalna sodelavka Laboratorija, Agona in Emanata. Za projekt Kot kaplja dežja v usta molka 2008 je dobila nagrado Gibanica.

Leja Jurišić je diplomirana pravnica, koreografinja in plesalka, ki deluje tako kot samostojna avtorica ter v tandemu s Tejo Reba, s katero je osvojila stanovsko nagrado Ksenije Hribar, za perspektivni koreografinji. Poleg koreografskega dela Leja Jurišić sodeluje kot plesalka s koreografi in režiserji kot so Meg Stuart, Tim Etchells, Janez Janša in Sebastijan Horvat.

Igor Štromajer (www.intima.org) je medmrežni umetnik, intimni mobilni komunikator in virtualni performer, ki je sodeloval na najrazličnejših razstavah in festivalih doma in v tujini. Njegov opus zajema več kot sto projektov, ki so bili razstavljeni na več kot stotih razstavah v šestdesetih državah. Štromajer je za svoje delo prejel več nagrad (Moskva, Hamburg, Dresden, Belfort, Madrid, Maribor, Frankfurt), njegovi projekte pa, preko odkupov, v svojih stalnih zbirkah hranijo vrhunske umetnostne institucije.