Popravljanje in usposabljanje koles

Ideja skupnega medgeneracijskega popravljanja in usposablanja koles je danes dobila zeleno luč. Prvotno je bilo mišljeno delavnico organizirati v prostorih sedeža Zavoda Štefanova Štala v Lipici a je zaradi logistike padla odločitev, da se dogodek organizira v Ljubljani. Po premisleku se je izkazalo, da je najprimernejša in najbolj pravična lokacija za izvedbo stara tovarna Rog na Trubarjevi. Mladina, ki zaseda prostore (Rogovci) ima že utečeno delavnico z vsem potrebnim orodjem in znanjem. Nekaj orodja in znanja pa si bomo delili tudi med seboj.

Danes sem bil končno na resnejših pogovorih z Rogovci. Ideja se jim je dopadla in privolili so v sodelovanje. Na razpolago nam dajo dvorišče od 10h – cca 16h in par minut, njihovo prisotnost, znanje in orodje…

  1. ORODJE v glavnem poskrbijo oni. Mi lahko prinesemo s seboj, kar se nam zdi koristno, vendar uporabljamo le po potrebi.
  2. ZNANJE in izkušnje si med seboj delimo. Česar ne znamo, nam pomagajo oni.
  3. REZERVNI DELI IN PRIPRAVA: Spraznimo garaže, kleti in podstrehe (za začetek lastne 🙂 ) DOMA OPRAVIMO PRVO DIAGNOSTIKO!! Kolesa in kramo pripeljemo na dvorišče bivše tovarne Rog. (Po predhodnem dogovoru, se lahko o prevozu še kako dogovorimo). Nekaj delov imajo oni. Nekaj si jih morda lahko izmenjamo. Ostalo kar manjka, bi bilo dobro naročiti. Rogovci so je omenili, da dele lahko nabavijo po ugodni ceni. PREDLAGAM, DA DEBATA O DELIH STEČE V KOMENTARJIH TEGA DOGODKA.. Gre predvsem za nizkotehnološka kolesa. Mestna, otroška, enostavna športna..
  4. UDELEŽBA: Na dogodek ste vabljeni vsi, kakor je za Štefanovo Štalo v navadi. Niso važna leta, poreklo, veroizpoved, politično prepričanje, spolna usmerjenost, razredni status… Važna je dobra volja (tokrat usmerjena v popravljanje koles izmenjavo in prenos izkušenj ter znanj) in dober namen. NAPROŠAM, DA UDELEŽBO, ČE SE LE DA POTRDITE NA STRANI DOGODKA. Pomembno je vedeti približno število udeležencev.
  5. POGOJI: Rogovci se zaenkrat niso znali izjasniti ali zahtevati, postaviti pogoje, cenika, sistem plačila… Edini pogoj, ki so ga navedli je, da se do prostora, imetja in ljudi vedemo spoštljivo (torej, da oni niso tam zato, da so naši poceni serviserji , delamo večinoma sami, da orodje čuvamo, ne odtujujemo ali malomarno puščamo naokoli…) in potem za seboj pospravimo. Jaz (Miha Hawlina) osebno predlagam, da na licu mesta zberemo dobrovoljne prispevke za prostor in čas, ki nam ga bodo namenili. Za, rezervne dele, ki jih bomo rabili pa bo verjetno neka cena.
  6. ORGANIZACIJA: Zenkrat sem organizator sam (Miha Hawlina 031 345 980). Rad bi zvedel pripombe in predloge, morda za pomoč… Lahko bi si organizirali kakšno pijačo, hrano, morda celo pekli..
  7. UPAJMO NA LEPO VREME, (V NASPROTNEM PRIMERU BOMO MORALI, DOGODEK PRESTAVITI ALI ODPOVEDATI) IN, DA SE VIDIMO.

LP ZA ZZŠŠ, Miha

 

——-X8—

Hrabrost se je obrestovala, dež se je komaj zadrževal. Ob17h, ko je bil napovedan konec dogodka, mu je vseeno ušlo. Tako smo morali hitreje pospraviti.. nekaj malega dela je ostalo še za jutri.

Dogodka se je udeležilo približno 35 ljudi. Več bi bilo preveč. Izkazalo se je, da bi za najzahtevnejša opravila morali organizirati poseben termin z manj udeleženci. Kjub temu smo opravili 80% zamišljenega. Fotografiral sem lahko le na začetku, kasneje ni bilo več časa. Vsi udeleženci so bili marljivi. Posebne pohvale si zaslužijo tudi Jasmin, Matic in ostali Rogovci, ki so nesebično nudili pomoč pri zahtevnejših opravilih, teh pa je bilo veliko. Šraufali so in smo praktično cel dan. Tudi razumeli smo se prav lepo. Hvaležni so dobrovoljnih prispevkov, ki jih bodo uporabili za ureditev problemov kanalizacije.