Tito – obraz Jugoslavije

Je prva in največja razstava v Sloveniji, ki govori o ikoni 20. stoletja, vezani na prostor nekdanje skupne države – Jugoslavije. Predstavlja Josipa Broza – Tita kot obraz, ikono in zgodovinsko osebnost nekega časa, ki se ji spričo zgodovine, ne moremo izogniti, jo izbrisati in pozabiti.

Razstava je namenjena tako ljubiteljem Tita, ki se časov njegovega vodenja skupne države spominjajo z nostalgijo, kot njegovim nasprotnikom in kritikom, saj predstavlja Tita kot osebnost in ne kot ideološki lik pretekle družbene ureditve.

Razstava Tito – obraz Jugoslavije obsega deset edinstvenih galerij, ki jih sestavlja preko 300 fotografij in eksponatov izbranih iz zasebnih arhivov, protokola Republike Slovenije, arhiva MIJ iz Beograda, Železniškega muzeja SŽ, Tehniškega muzeja in Dela. Zbirko dopolnjujejo video materiali zasebnih arhivov in Slovenskega filmskega arhiva (Arhiv Republike Slovenije), umetniška dela iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, vozila iz Titovega spremstva in filatelistična zbirka.

V desetih sklopih razstave se nam predstavijo:Tito in Jugoslavija, Titovi sodelavci, štafeta mladosti, neuvrščeni, Titova potovanja, vozni park, Tito in pošta Jugoslavije, umetniške upodobitve Tita, njegova silvestrovanja in pogreb vseh časov. Razstavo pa dopolnjujeta še knjižnica, kjer je na voljo pregled slovenske, jugoslovanske in tuje literature o Titu, tako v knjižni, kot elektronski obliki ter trgovina s spominki.

Razstava Tito – obraz Jugoslavije je torej zgodovinska, ikonografska, zanimiva, poučna in nostalgična.

Razstava bo na ogled vsak dan od 7.11.2013 do 28.2.2014 med 10.00 in 19.00 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (nekdanji prodajni salon Slovenijalesa).