Hodim za tabo in gledam te

Hodim za tabo in gledam te | Lublana

Hodim za tabo in gledam te | Lublana

Hodim za tabo in gledam te, projekt avtoric Barbare Kapelj Osredkar, Teje Reba in Leje Jurišić v sodelovanju z Ano Čigon in Mio Habib, je ženski zemljevid mesta, v katerem lastnice spomina oblikujejo manjkajoče in spregledane zgodbe žensk, ki so se prebijale skozi to mesto, ga ustvarjale, nanj prisegale, ga dihale ter tiste, ki so vanj dnevno migrirale. Če je v slovenski prestolnici kar 360 spomenikov lokalnega pomena, koliko je zaznamb, na katerih so omenjene ženske?

Projekt se bo odvil v različnih formatih, na različnih lokacijah:

 

1.) Nedelja, 13.10., ob 11.00, ponedeljek, 14.10., ob 18.00 in torek, 15.10.,  ob 18.00:

Štart Pogačarjev trg:

Vodstvo po prostorih, kjer so bivale in ustvarjale pomembne ženske prejšnega stoletja. Vodstvo traja tri ure in se zaključi v Slaščičarni na Starem trgu, kjer bomo ob srkanju kavic poimenovanih po teh ženskah, spregovorile o zamislih, kako naj bi se ta projekt v prihodnosti razvijal.

Za ogled ženskega mesta se prijavite na [email protected]

Nakup oz. prevzem rezerviranih kart bo na licu mesta, na Pogačarjevem trgu.

 

2.) Nedelja, 13.10., ob 17.00 – Kongresni trg:

S skupino 129 prostovoljk bomo postavile živi spomenik, v spomin prezrtim ženskam prejšnega stoletja.

Generalna vaja s prostovoljkami bo od 15.00 – 16.30, kjer bomo določile prostor in uskladile potek otvoritve. Postavitev bo enostavna, prostovoljke bomo postavile v vzorec, ki ga bomo predhodno označile na tla. Vsaka izmed prostovoljk bo imela napis z imenom ženske, ki jo predstavlja. Na razpolago bomo imele stole za tiste ženske, ki ne morejo pokončno stati 15 min na mestu.

Ob 17.00 bo slovesna otvoritev spomenika z nagovorom, glasbo in odkritjem spomenika. Ob odhodu prostovoljk bomo na njihovo mesto postavile trajnice in priložile napis z imeni. Dogodek bo trajal 45 min. Po otvoritvi bodo prostovoljke povabljene v Slaščičarno na Stari trg, kjer bo posebno za ta dogodek možno spiti brezplačno kavo poimenovano po teh ženskah.

Prijave za prostovoljke za živi spomenik zbiramo na [email protected] ali na 031 255 891 (Polona)

Dobimo se ob 15.00 pred Univerzo na Kongresnem trgu. Toplo se oblečite!

Vse ostale zainteresirane vabimo na ogled dogodka in otvoritev ob 17.00 na Kongresni trg. Brezplačno.