Smeti

Trashed § Ljubljana

Trashed § Ljubljana

Dokumentarni filmi o okoljskih tematikah niso nekaj novega, so pa v zadnjem času vse bolj množični, šokantni ter skrb zbujajoči – takšni kakršni so tudi okoljski problemi, o katerih poročajo. Nudijo nam ogledalo delovanja naše družbe v odnosu do okolja in drug drugega. Enega najnovejših filmov s področja odpadkov si bomo konec oktobra lahko ogledali tudi v Sloveniji, saj Društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Kinom Šiška ponosno najavlja slovensko premiero dokumentarnega filma Smeti (Trashed, 2012), ki si ga 21. oktobra 2013 ob 18.30 uri lahko ogledate v Kinu Šiška. Po projekciji bo sledila okrogla miza z naslovom Slovenija na poti do Zero Waste.

V dokumentarnem filmu Smeti, ki je nastal v produkciji filmske družbe Blenheim Films, britanske filmske ustvarjalke, producentke in režiserke Candide Brady in je bil izbran za poseben prikaz na filmskem festivalu v Cannesu, se igralec Jeremy Irons nameni raziskati razsežnosti in vplive globalne problematike odpadkov, ko na svojem potovanju okoli sveta obiskuje čudovite kraje, okrnjene zaradi onesnaževanja. To je podrobno in drzno preiskovalno popotovanje, ki Ironsa in nas popelje od skepticizma k žalosti in od groze k upanju. Bradyjin pripovedni glas v filmu je živo podkrepljen z glasbeno podlago, ki jo je posebej za film Smeti zložil z oskarjem nagrajeni skladatelj Vangelis. Film je prejel množico nagrad na različnih festivalih, letos spomladi je bil predvajan tudi v Evropskem parlamentu, sedaj pa ga bomo imeli končno priložnost videti tudi v Sloveniji.

Ob 20.00 uri pa bo, z uvodnim video nagovorom dr. Janeza Potočnika, Evropskega komisarja za okolje, sledila okrogla miza z naslovom Slovenija na poti do Zero Waste z zanimivimi gosti iz okoljevarstvenega področja in sveta odpadkov:

  • Joan Marc Simon, direktor Zero Waste Europe,
  • dr. Andrej Kržan, višji znanstveni sodelavec Kemijskega inštituta,
  • Janko Kramžar, direktor Javnega podjetja Snaga in predsednik Zbornice komunalnega gospodarstva,
  • Uroš Macerl, predsednik nevladne organizacije Eko krog,
  • moderatorka okrogle mize: Eva Kobe, novinarka.

Namen celotnega dogodka je odpreti razpravo o obstoječih možnostih za gospodarjenje z odpadki v Sloveniji, s poudarkom na preprečevanju nastajanja odpadkov in doseganju čim višje stopnje recikliranja. Razpravljalo se bo o tem, zakaj dolgoročne rešitve niso niti odlagališča niti sežigalnice in predstavili uspešne rešitve strategije Zero Waste, ki je usmerjena v večjo snovno izrabo odpadkov in v preprečevanje njihovega nastajanja. Kot kaže bo prireditev s svojimi neslanimi šalami zagrenil tudi vedno nepredvidljivi vrečkasti Bagfoot, ki bo s plesalci izvedel nezaslišani plesni spektakel z naslovom I’m BAG.

Vstopnice za ogled filma so že v prodaji v Kinu Šiška (vstopnina 3 EUR), udeležba na okrogli mizi pa je brezplačna. Več informacij o dogodku lahko najdete na spletni strani Ekologov brez meja in Kina Šiška.

Lepo vabljeni na ogled filma in k sodelovanju na okrogli mizi!
Društvo Ekologi brez meja v sodelovanju s Kemijskim inštitutom in Kinom Šiška
Projekt omogočajo:
Organizatorji:
 Društvo Ekologi brez meja, Kemijski inštitut, Kino Šiška
Pokrovitelj:
 Dinos d. d.
Medijski partnerji:
 Dnevnik d. d., Europlakat d. o. o., Mladina d. d., Napovednik d. o. o., Planet Siol.net, POP TV, Premiera, Viva
Medijski podporniki:
 Bodi eko, City Magazine, Eko dežela, Ekomagazin, Pozitivke.net