Križevniška

Jean-Luc Legarce, Samo konec sveta, Foto Janina Zagar (14) Heiner Mueller, Macbeth po Shakespearu, Foto Janina Zagar (15)

Krizevniška | MIni teater | Ljubljana

Krizevniška | MIni teater | Ljubljana

 

Od nekdaj mi je bila ljuba Križevniška ulica. Ko sem hodila še kot otrok v glasbeno šolo, sem vedno najraje ubrala to ozko ulico, tlakovano s kockami, precej osamljeno, malce zapuščeno, po kateri so se kdaj pa kdaj pripodili učenci oblikovne, vse tja dol do bivšega Mercatorja in si po njej prižigali čike. Po navadi pa po njej skoraj ni bilo žive duše. Odlično se je bilo spuščati navzdol, drveti po njej s kolesom in ropotati po kockah, ali pa napenjati se navkreber, ker sem potem vedela, da sem opravila tisti dan največji fizični napor dneva. Poleg tega sem bila na njej redni gost, ko je bila tam kopirnica Vehovar in je izpod mračnih obokov dišalo po ciklostilu. Res je bil občutek – siva, lahko bi rekla celo temno siva. Globoka sivina, sem ter tja poudarjena s kakšnim golobom, na desno in na levo si lahko kukal v zanemarjena dvorišča, ki so živela svoje življenje, polno vlage in neverjetnih mahov in lišajev in kakšnih balkonskih rož.

Danes je zgodba Križevniške kaj drugačna kot nekoč, a še vedno je to ena najlepših ulic v Ljubljani, ki diha svoje življenje vedno bolj pestro. Odkar je na njej Mini teater, je razvila popolnoma novo in prijetno zgodbo. Te dni je razprostrla še več zgodb in spregovorila skozi poetične zapise Tomaža Šalamuna, Pascala Ramberta, Bernard-Marie Koltèsa, Heinerja Müllerja, Nejca Gazvode, Hermana Melvilla, Jeana-Luca Legarca in Evripida ter izbrane citate desetih predstav Mini teatra.

In je res, da je oživela, ozelenela, lahko rečem, da se je v njej v teh dveh zadnjih letih naselilo nekakšno drugo, bolj svečano vzdušje. Tako pravo mestno, kot mora biti v nekem mestu. Danes lahko na njej poklepetate na klopcah in si izmenjujete vedno nove zgodbe. Iz sive ulice se je spremenila v klepetavo, pa vseeno kdaj pa kdaj tudi mirno oazo sredi mesta. Tu se lahko celo zatečete pred mestnim truščem v mir in si privoščite izlet v zgodovino Križevniške ulice ob branju knjižice v slovenskem in angleškem jeziku, pripete ob strani klopc. Ulica je zdaj bolj pisana in ozelenjena: v samokolnice, poulične popotnice, so zasadili rože in drevesa, ki zdaj ustvarjajo prijetno zelenje sredi mestne atmosfere.

Počasi se že bliža sobota, 29. junija, DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA IN ZAČETEK MINI POLETJA! Okoli Mini teatra se boste lahko povezovali vsi Križevniki ter vsi Ljubljančani. Dan križevniškega soseda bo namenjen druženju in zabavi, ob otvoritvi 15. festivala Mini poletje, ki bo v ta konec mesta prinesel bogat, raznolik, pester ter zanimiv program za vse starosti.

Foto: Janina Žagar