Prepustite se igri

7. Mednarodni festival »Igraj se z mano«, katerega namen je vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbeno življenje, bo tudi letos potekal na treh prizoriščih. Središča Ljubljane, Maribora in Mute se bodo med 24. in 31. majem prelevila v velike igralnice na prostem, kjer se bodo skupaj družili zlasti otroci in mladi. Organizatorji želijo s festivalom pokazati, da drugačnost ni ovira za uspehe, sodelovanje, sklepanje prijateljstev in medsebojno pomoč. V okviru festivalskega dogajanja se lahko vsak dan udeležite več kot 30 delavnic in animacijskih kotičkov ter si ogledate več kot 25 plesnih, gledaliških, pevskih in lutkovnih nastopov. V Ljubljani se bodo igrivi dnevi zaključevali s koncerti na Kongresnem trgu.

Igrivost, ki jo s seboj prinaša festival »Igraj se z mano«, bo vrhunec dosegla med 28. in 31. majem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Festival bo potekal vsak dan med 9.00 in 13.00, 28. maja v Ljubljani pa tudi med 17.00 in 20.00. Skoraj 110 različnih delavnic in 5.000 nastopajočih napoveduje, da bo tokratno druženje najpestrejše do sedaj. Organizatorji ocenjujejo, da se bo festivala udeležilo vsaj 50.000 obiskovalcev in poudarjajo, da program ni namenjen le otrokom, temveč prav vsem, tudi tistim, ki se ne spomnijo, kdaj so se nazadnje igrali.

Z igro, delavnicami in nastopi nad predsodke 
Na festivalu bodo v mestnih središčih skupaj enakovredno ustvarjali in se igrali tisti z značilnim razvojem, osebe s posebnimi potrebami in vsi tisti, ki so prevečkrat porinjeni na rob družbe (osebe z manj priložnostmi zaradi ekonomskih, socialnih, nacionalnih, verskih in drugih opredelitev). V igri smo si namreč vsi enaki, hkrati pa je igra odlično sredstvo za zmanjševanje strahu in razblinjanja predsodkov o drugačnosti.  Projekt Igraj se z mano skuša na ta način idejo o inkluziji oz. vključevanju prenesti ne le v šolsko okolje, temveč veliko globlje – v vse pore življenja.

Festivalski glasbeni kolaž
Na Kongresnem trgu bodo vse festivalske dni od 20.00 dalje potekali tudi koncerti. V torek, 28. maja, se boste lahko zazibali ob afriških ritmih Adedejija Adetaya s prijatelji glasbeniki iz Prince Claus Conservatoirija, v sredo, 29. maja, nas čaka glasba projekta Colored Minds, ki ga izvajajo Timotej Kotnik in glasbeniki iz različnih koncev sveta od Rusije pa vse do Indonezije in Afrike. V četrtek, 30. maja, bosta nastopila Quintett Piazzolleky in The SIT Group. Dogajanje pa se bo zaključilo v petek, 31. maja, z nastopom Zlatka in prijateljev, ki je tudi ambasador festivala.

Program festivala je na voljo na spletni strani www.igrajsezmano.eu in na družbenem omrežju Facebook. Mednarodni festival »Igraj se z mano« poteka v organizaciji Zavoda za usposabljanje Janeza Levca in Društva za kulturo inkluzije ter soorganizaciji Zavoda MARS in Sožitja Zgornjedravske doline. Vsi dogodki v okviru festivala so brezplačni.