pREobleke v maju in juniju

Smetumet s pREobleko že tretje leto postavlja pod drobnogled tekstilno industrijo, išče in ponuja alternativo potrošniški maniji in se postavlja po robu brezdušnim stalno menjajočim modnim zapovedim, mega korporacijam ter ekološko – etično sporni tekstilni proizvodnji. Tako vsak tretji teden v mesecu preoblačijo s sloganom “v torek izmenjujemo, v sredo predelujemo, tokrat za povrh izmenjujemo še eno soboto!” In kako se vklučite v preoblačilno reciklažo? Zelo enostavno – na dan izmenjave privlečete tekstilne presežke in odnesete dragocene najdbe, vstopnino, s katero krijejo stroške organizacije in logistiko, pa po svoji presoji in zmožnostih prispevate v klobuk. Tokrat so pred nami:

pREobleka MAJAMAJČKA, SmetumetZibka, sreda, 15. maj 2013, mentorica Maja Modrijan

Majice velikanke, majčke, raztegljive v vse smeri, ponošene ali čisto nove, dolgočasne ali prenakičene in nasičene z logotipi, slogani, reklamami vse počez, T-shirti, z dolgimi rokavi in z naramnicami,… preveč jih je! Lahko pa se igramo in iz njih naredimo vrečko, blazino, torbico, novo sestavljeno majčko, krilo, obleko, udobne hlače, našitke… strgane, zamazane in preprane mikice pa razrežemo v trakove, ki jih kar s prsti pokvačkamo v naramnice, ovratnik, broško ali drug lep detajl na novi umetnini.

pREobleka OBLEKA, SmetumetZibka, sreda, 19. junij 2013, mentorica Urša Štrukelj

Iz česa in kako si lahko vse izdelaš obleko? Na kup zbrane potencialne kose, kot so obstoječe obleke, halje, oprijete majice, bomo preurejali v nove kombinacije. Prekrojili jih bomo po svoji obliki, jo po potrebi popestrili, skrajšali, splastili. Naredi si obleko, sebi na ljubo!

Projekt pREobleka je neodvisen in nima nobene finančne podpore, če se ti zdi pomemben in koristen, ga podpri po svoji presoji in zmožnostih s finančno donacijo ali šiviljskim in drugim rokodelskim orodjem, stroji, materialom, knjigami…

Na dan delavnice sta možna dva različna termina: 12 – 15h ali 17 – 20h

Prijave na [email protected]