Ljubljana, brezžično mesto

Ljubljančani in obiskovalci prestolnice imamo znotraj ožjega mestnega središča na razpolago brezplačno brezžično širokopasovno omrežje WiFreeLjubljana. Brezžično omrežje je Mestna občina Ljubljana skupaj s partnerjema, Telekomom Slovenije in družbo Nil, vključila februarja 2013.

Omrežje je trenutno na voljo na območju, ki ga oklepajo Park Tivoli, Aškerčeva, Zoisova, Karlovška, Njegoševa, Vilharjeva in Tivolska cesta ter Stara Ljubljana pod grajskim gričem.

Dostop do spletnih strani mestne uprave, javnih podjetij in javnih zavodov je ves dan brezplačen. Za brskanje po spletu, branje novic, uporabljanje družabnih omrežij, pošiljanje elektronske pošte in druge dejavnosti na spletu pa imajo uporabniki vsak dan na voljo eno brezplačno uro, ki jo lahko porabljajo v enem kosu ali po delih. Za uporabo te brezplačne ure mora uporabnik pridobiti tako imenovano WiFree kodo. Pridobi jo tako, da na portalu WiFreeLjubljana vpiše svojo mobilno telefonsko številko, sistem pa mu nato na mobilni telefon pošlje sporočilo s kodo, ki jo uporabnik vpiše na portalu WiFreeLjubljana.

Isto kodo lahko uporabnik uporabi še ob naslednjih prijavah, če seveda že ni porabil vseh 60 brezplačnih minut. Vendar brez skrbi, tudi če uporabnik pozabi ali celo izbriše sporočilo s kodo, lahko na portalu WiFreeLjubljana zahteva novo in brez težav uporablja brezžični internet. Edina omejitev je ta, da iste kode ni mogoče uporabljati na dveh napravah hkrati. Uporabnik se mora vedno, ko neha brskati, odjaviti, da brezplačne minute ne bodo nevede tekle naprej.

Ko uporabniku ostane na voljo še zadnjih pet brezplačnih minut, se prikaže pojavno okno z opozorilom o poteku časa za brezplačno uporabo in z informacijami o možnosti nakupa nadaljnjega dostopa. Uporabnik se nato lahko odloči, ali bo dostop do interneta kupil za 24 ur, 7 ali 30 dni. Za prvo možnost bo moral odšteti 3,90, za drugo 9,90 in za tretjo 29,90 evra. Nakup plačljivega dostopa do širokopasovnega brezžičnega interneta je za zdaj na voljo z moneto in s kreditnimi karticami. Tisti, ki ne želi plačljivega dostopa, mora počakati na naslednji dan, ko bo znova lahko uporabil eno brezplačno uro.