Z zgodbami proti nasilju

Srp semenarna | Mesto žensk | Ljubljana

Srp semenarna | Mesto žensk | Ljubljana

Z GLEDALIŠKIMI DELAVNICAMI PROTI NASILJU NAD ŽENSKAMI

V Ljubljani  bo med 1. in 9. marcem moč videti in sodelovati pri gostujočem projektu »Herstory of Bra and Knife: Performing Political Violence Against Women«, s katerim Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk opozarja na politično nasilje nad ženskami ter v sklopu delavnic predstavlja eno izmed učinkovitih terapevtskih metod za žrtve nasilja – gledališke delavnice.

“Tako bo v slovenski prestolnici v prvem tednu marca cel kup dogodkov, katerih osrednji namen je opozoriti širšo javnost na obseg in posledice prisotnega političnega nasilja, ki prizadane na stotine milijonov moških, žensk in otrok po celem svetu. Načini, s katerimi usposobljeni strokovnjaki skušajo pomagati žrtvam nasilja, obsegajo širok nabor terapevtskih metod, med drugim tudi angažirane gledališke tehnike. Slednje bosta pri svojem delu uporabili tudi Nena Močnik* in Ana Rokvić-Pinterić**, ki bosta vodili delavnice za žrtve nasilja oziroma strokovnjake, ki bodo na njih sodelovali. Javna predstavitev delavnic bo tako na Dan žena v ljubljanskem Gledališču Glej, s čimer bodo tako udeleženci kot organizatorji »praznik vseh žensk« postavili v perspektivo krute vsakodnevne realnosti stotine milijonov tistih, ki tega praznika ne občutijo.

Celotedenski projekt bo med drugim obsegal tudi okroglo mizo, predavanje, fotografsko razstavo, javne diskusije in predstavitev gledaliških delavnic, ki žrtvam nasilja pomagajo k lažjemu soočenju s travmatičnimi dogodki. Za več informacij o projektu lahko obiščete spletno stran projekta, prav tako pa se lahko obrnete tudi na organizatorja projekta,” vabi na projekte Rok Avbar, ki vodi odnose  z javnostjo in promocija pri Društvu za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk.

Urnik dogodkov:

1. marec 2013, 19h / Knjigarna Azil
Antično gledališče, senčno gledališče in feminizem (predavanje)

Dr. Svetlana Slapšak
2. marec 2013, 19h / Knjigarna Azil
Kar se zgodi ženski, v njej tudi ostane (okrogla miza in predstavitev knjig)
Boštjan Videmšek (novinar, Delo), Vesna Kesić, (Center za ženske žrtve vojne Zagreb, Iniciativa žensko sodišče), Jovana Mihajlović Trbovc (Mirovni inštitut), Aida Hadžiahmetović (Slovenska filantropija)

3. marec 2013, 19h / Vitkar studio

Vojna femigrafija (javna diskusija & ogled prispevka)

6. marec 2013, 19h / Mestni muzej
(U)Okvirjanje nasilja (fotografska razstava in predavanje)

Manca Juvan (fotografinja)
7. marec 2013, 19h / Vitkar studio
Estetika zatiranih (javna diskusija & branje poezije & razstava)

Nena Močnik, Ana Rokvić-Pinterič
8. marec 2013, 19h / Gledališče Glej
Herstory of Bra and Knife (javna prezentacija delavnice)

*Nena Močnik, 1986, mlada raziskovalka na Fakulteti za družbene vede, se raziskovalno ukvarja z raznolikimi diskriminatornimi praksami in konfliktnimi kulturami, multikulturalizmom, družbenim izključevanjem in političnim nasiljem. Kot pedagoginja s pomočjo različnih interkativnih metod že peto leto poučuje v programih neformalnega učenja. Je režiserka in avtorica treh gledaliških predstav, v letu 2013 pa štipendistka hamburške akademije D&F, kjer razvija program učenja multikulturnosti in nenasilja s pomočjo gledališke pedagogike.

**Ana Rokvić Pinterič, rojena 1982, se je z metodo srečala pred enajstimi leti. Svoje znanje na področju različnih gledaliških metod je pridobivala pri številnih priznanih mentorjih po Sloveniji in tujini. Od leta 2000 je delala kot režiserka, pedagoginja in igralka v različnih društvih in ustanovah. Je ustanoviteljica gledališke skupine Grad Teater, s katerim so osem let organizirali tudi festival gledališča, glasbe in plesa Le Soleil. Leta 2008 je z neformalno gledališko skupino Jemo zenf teater pripravila predstavo Forum Teatra z naslovom “Mehki č”.