Tretja ljudska vstaja

“Ne vedel bi, kako se v strup prebrača
vse, kar srce si sladkega obeta;
mi ne bila bi vera v sebe vzeta,
ne bil viharjov nótranjih b’ igrača!”

France Prešeren

Lani je na kulturni praznik zagorel pred Cankarjevim domom kontrabas glasbenika, komponista Tomaža Groma in simbolično ustvaril sliko pogroma, pokopa pravne, socialne, kulturne države, ki jo ruši v prafaktorje ta avtokratska hegemonična pošast. To, kar se je letos dogodilo slovenskemu narodu, vemo, da ni le vsesplošna gospodarska kriza, to je kriza morale, dostojanstva in časti ter pokop vseh vrednot. Kakšne so te vrednote, po katerih se odlikujejo naši voditelji, ljudje, ki naj bi nas zastopali in pod katerimi tonemo v propad in največjo bedo? Kriminalci, lažnivci, lopovi, prevarantje. Kako jih ni sram vztrajati na svojih omajanih pozicijah, v katere verjame le še redek Slovenec. Moramo postati res večni dolžniki političnih elit? Ni nikjer inteligentnega stratega, ki bi videl vizijo Slovenije kot dežele, kjer živijo ljudje v sožitju in dostojanstveno? Vrnite nam državo!3. Vseslovenska Ljudska Vstaja | Protestival Ljubljana

Zato pozdravljam torek, 5. februarja 2013, ko bo ob 18.uri v Kudu France Prešeren, otvorila vrata 4. odprta vstajniška skupščina, kjer se bo vzpostavil prostor za pogovor o organiziciji protesta na kulturni praznik 8. februarja. Organizatorji namenjajo glavne debate na temo : “Kakšne so naše pozicije do procesa vstaje, kaj je cilj, s kakšnimi sredstvi se bomo borili in kakšne težave pri tem nastajajo?” Zato na skupščino vabijo vse, ki spoštujejo avtonomijo posameznikov in skupin, zavračajo vsakršne avtoritarne, šovinistične, nacionalistične in strankarske vzgibe.

Poleg tega vabim, da se pridružite iniciativi, da v petek, 8. februarja med 11. in 13. uro, ko bo Zbor za republiko po črki zakona zasedal Kongresni trg, ostanete doma in  popolnoma izpraznete  center Ljubljane.  »S svojo odsotnostjo na Kongresnem trgu in v celotnem centru Ljubljane, v času prireditve Zbora za republiko, pokažimo neodobravanje njihove strategije,« razglašajo organizatorji dogodka.

Fotografiji: Nada Žgank