Belgijska lekcija iz anatomije

Marijs Boulogne | Gledališče Glej | Ljubljana

Marijs Boulogne | Gledališče Glej | Ljubljana

V torek, 22. in v sredo, 23. 1. 2013 ob 20.00,  ste vabljeni v Gledališče Glej v Ljubljani, kjer Marijs Boulogne, čisto posebna belgijska umetnica, z izjemno duhovitostjo, neverjetnim smislom za bizarnost in za absurd, predstavlja Lekcijo anatomije – forenzično pravljico. Marijs Boulogne smo v Ljubljani spoznali preko Festivala Mesta žensk, v Večni medikaciji.

Lekcija anatomije, gledališka predstava  iz umetniškega ciklusa Izkopavanja (Excavations), je veziljsko delo Erosa in Tanatosa in rezultat  intenzivnega telesnega in duševnega raziskovanje najrazličnejših meja, ” pravi Marijs. V svojem performansu belgijska umetnica opisuje razpad in procese regeneracije telesa na zelo nenavaden način. Njen pacient je otrok, ki ga je sešila iz pletenin. Skvačkan in sešit skupaj, je ta homunkulus, ki leži na mizi za seciranje, opremljen s črevesjem, mišicami in kostmi. S pomočjo endoskopa Marijs Boulogne potuje po človeški lutki in zahaja vse globlje v vprašanja o življenju in smrti, lepoti in osvoboditvi ter iskanju božanskega v materialnem. Njena vloga v teh forenzičnih pretikanjih prehaja iz zadrženega kirurga v ljubečo mater. Gledalci interaktivnega anatomskega gledališča pa so priča mitičnemu ciklu smrti, rojstva in umiranja ter filozofsko-umetniške transgresije nečesa najbolj bizarnega te vrste.

Režiserka, igralka in pisateljica Marijs Boulogne (1978), je leta 2002 diplomirala iz režije na bruseljskem RITS in potem preživela še leto dni na oddelku za ‘svobodne delavnice’, nove medije, instalacije in interdisciplinarno ustvarjanje. Njena dramska besedila so prevedena v sedem jezikov in so bila uprizorjena v avtoričini režiji v številnih državah. Napisala in režirala je Voulez-vous poeper avec moi, Herzschmerz; Love Zero Control in Endless Medication (so-avtorica besedila Manah Depauw) ; Picknick!, Good Habits, Excavations, The Anatomy Lesson, Marzipan or Plexi ter Who wants to be holy. V svojih delih se ukvarja s tematiko ženske seksualnosti ter z različnimi oblikami ekstaze, želje po prijateljstvu in izdaji ter ženskimi strategijami osvoboditve. Ljubljanskemu občinstvu se je prvič predstavila leta 2005 na Festivalu Mesto žensk s predstavo Endless Medication. Slovenska adaptacija istoimenske predstave Večna medikacija je doživela premiero leta 2006. Leta 2009 je napisala in režirala predstavo Marcipan ali pleksi v sodelovanju s slovenskimi in belgijskimi performerji.

Cena vstopnice – 10 EUR; študenti, dijaki in upokojenci – 7 EUR; brezposelni (ob dokazilu) – 0 EUR. Blagajna se odpre 1 uro pred pričetkom predstave. Rezervacije sprejemamo od ponedeljka do petka do 17. ure izključno na [email protected]