Večer z Ireno Tomažin

Ta torek, 18. decembra, ob 20.30. uri se predstavlja v Trubarjevi hiši literature plesalka in performerka Irena Tomažin z iT, množico glasov, prepletenih v melodije, monologe, dialoge, posnete in nasnete v ponavljajoče se zanke, presnete drug čez druge, zabrisane v hrupu ali izostrene v osami. Predstavlja glasove iz koščkov zgodb, iztrganih, spet drugič, vpetih v pokrajine pesmi in atmosfer.

Irena Tomažin je izjemna ustvarjalka na naši sceni, ki je pravkar ustvarila novo solo predstavo v Cankarjevem domu. V svojih projektih se zadnja leta ukvarja predvsem s prepletanjem glasu in giba. Eksperimentira z glasom, glasbo ustvarja s pomočjo diktafonov in kasetnikov. S projektom »iT« je nastopila na številnih domačih in tujih festivalih ter sodelovala z množico glasbenikov (od Tomaža Groma, Marka Karlovčeca in N’Toka do Liz Allbee, Seijira Murayame in Lydie Lunch). Na sceni je aktivna tudi v prepletu z Bast Kolektivom, z Aldom Ivačičem je posnela tudi ploščo Crying Games, ki je izšla pri Zavodu Projekt Atol.

Irena Tomažin | IT | Ljubljana

Irena Tomažin | IT | Ljubljana (foto_ Katarina Juvančič)

Irena Tomažin je v preteklosti sodelovala in nastopala v različnih plesnih in gledaliških predstavah z umetniki kot so Bara Kolenc, Dušan Teropšič, Mala Kline, Maja Delak, Kayo Mikami, Dragan Živadinov, Emil Hrvatin, Barbara Novakovič, Silvan Omerzu, Magdalena Reiter, Sebastian Horvat, Hanna Preuss, Eric Dean Scott, Josephine Evrard, Sergej Kovalevich… Od leta 2001 se loteva svojih lastnih kreacij, med katerimi je treba omeniti njen plesni prvenec Hitchockove metamorfoze s skladateljem Mitjem Reichenbergom, 2005 drugi solo Kaprica, kjer se je Irena že osredotočala na glas. Po Kaprici pa se je začela eksplozija njenih projektov prepletenih z glasom. Leta 2007 je nastala predelava Kaprice za festival Mesto žensk, ki se imenuje (S)pozaba kaprice. Sledili so projekt »Kot kaplja dežja v usta molka«, duet s Primožem Bezjakom, leta 2010 pa Splet okoliščin z Josephine Evrard. Irena ima tudi redne delavnice z glasom v Ljubljani in v tujini. To leto je kot ena redkih slovenkih umetnic nastopila tudi na kasselski Documenti.