Desetletnica Vie Negative

V petek, 14. decembra ob 20h, v Moderni galeriji praznuje Via negativa desetletnico TEGA NIHČE NE BI SMEL VIDETI. Pred desetimi leti so začeli s performansi, ki so razburkali duhove po Ljubljani in potem uspešno gostovali po Evropi. Tokrat na prostoru, kjer so pognali korenine, otvarjajo retrospektivne video instalacije in predstavljajo novo knjigo z otvoritvenim plesnim performansom Nataše Živković: TIHOŽITJE.

Najbrž ni treba ponavljati, da je eksces tista umetniška izrazna forma, ki jo je uporabila Via Negativa kot strategijo: znani so po goloti, provokacijah, šokih, ki so jih v umetniških formah izdelali kot natančno premišljeno strategijo, trademark Vie Negative, s katerim želijo gledalce pripeljati do nepričakovanega vpogleda v paradoksno, zelo perverzno pozicijo, položeno v roke tako ustvarjalcem/gledalcem v eksploziji sodobne industrije užitka. Video instalacija in knjiga sta spominski celici, ki odkrivata vsa ekscesna in transgresivna dejanja Vie Negative – goloto, kri, znoj in urin, s katerim so performerji VN prepojili sodobno slovensko in evropsko scensko umetnost. Retrospektiva bo odprta do 4. januarja 2013.

15. december ob 21h pa Via Negativa prav tako v Moderni galeriji, uprizarja party koncert TEGA NIHČE NE BI SMEL SLIŠATI , kjer boste najbolj znane performerje Vie Negative, slišali peti pod vodstvom Tomaža Groma. Prisluhnili boste lahko Barbari Kukovec, Barbari Matijević, Borisu Kadinu, Gregi Zorcu, Katarini Stegnar, Marku Mandiču, Nataši Živković, Saneli Milošević in Urošu Kaurinu.

Via Negativa | Moderna | Ljubljana

Via Negativa | Moderna | Ljubljana