Begnagrad spet na odru

12. decembra, ob 20.30, imate edinstveno priložnost, da slišite trideset let prezgodaj glasbene mojstre Begnagrad v Španskih Borcih. Lahko boste prisluhnili kompozicijam legend slovenske muzike: Bratku Bibiču, Ninu de Gleria, Alešu Rendli, Bogu Pečnikarju, Borisu Romihu, pridružili se jim bodo še Vasko Atanasovski (saksofoni, flavta, vocal, lap top), Matjaž Sekne (violina), Uroš Polanc (pozavna), Sašo Vollmaier (klavir), Primož Fleischman (saksofoni, flavta); Aljaž Rendla (basovski klarinet), Jošt Drašler (basovska kitara), Jani Moder (kitara).

Koncert je posvečen 30. obletnici izida prvega in edinega legendarnega LP-albuma enako legendarne ljubljanske glasbene skupine Begnagrad: »Begnagrad« (1982).

MLADINA je pred leti zapisala, da je bil to eden najbolj inventivnih, rockovskih, opozicijskih in šmenta polnih bendov, kar jih je po II. vojni dal ta prostor. Harmonika se je emancipirala od narodno zabavnih in drugih stereotipov, povzročili pa so tudi razvo t.i. progresivnega rocka, svetovne in fuzijske glasbe in še marsičesa drugega v slovenskem in bivšem jugoslovanskem, evropskem in severnoameriškem glasbenem prostoru. Zato je bil album Begnagrad vsako desetletje po njegovem prvem izidu v Sloveniji ponatisnjen v mednarodnem kontekstu.
Na programu koncerta ob 30. obletnici izida albuma Begnagrad se bodo znašle tudi skladbe s tega albuma, vendar koncert ne bo sledil doktrini ponovnega oživljanja (“revival”) nekoč delujočih skupin in njihove glasbe iz preteklosti, temveč predvsem skupni predstavitvi aktualne avtorske produkcije bivših članov skupine Begnagrad, ki so ostali vse do danes glasbeno aktivni, nekateri tudi mednarodno uveljavljeni avtorji in instrumentalisti.

Poseben gost večera bo tudi basovski kitarist prve zasedbe Begnagrad Vlado Špindler, ki bo tokrat zaigral na harmoniko. Koncertni program bo spremljala razstava ter projekcija fotografij ter video gradiv iz obdobja delovanja skupine ter aktualne produkcije njenih članov (video juke box).

Trajanje: 90 minut
Vstopnice:
10 eur