LJUBLJANA PROTESTIRA!

Začelo se je v petek, 30.11., sprva kot gesta podpore Mariborčanom in njihovi odločenosti, da izsilijo odstop župana Kanglerja. A dejstvo, da imata po nekem naključju v glavnem mestu stalni prebivališči prijavljeni tako vlada kot parlament, je Ljubljančane prisililo v razmišljanje onkraj lokalnega. Gotof je postal fertik, Franca se je transformiral in pomnožil v Janeza, Vinka, Žigo, … Z 10.000 udeleženci naj bi se v Ljubljani – odkar uporabljamo slovenske potne liste – zgodil največji spontani protestni shod. Naj bi se, kajti skupina, kot kaže, skrajno desničarskih izgrednikov, ki so, kot kaže, uprizorili spopad s pripadniki policije in s tem, kot kaže, skušali mirne protivladne proteste prekiniti in razvrednotiti, se za udeležbo na petkovem ljubljanskem shodu, kot kaže, niso odlločili ravno spontano.

Nadaljevanje, ki je sledilo v ponedeljek, 3.12., so spremljali dvomi, da je po dveh dneh možno ponoviti dovolj množičen shod, sploh v kontekstu, ko so se nasprotniki protivladnih protestov odločili dogajanje na trgih popestriti in zamegliti z nekakšnimi kontra-protesti, s protesti proti vladnim oponentom, ali enostavneje – s provladnimi protesti. Toda, vsem oviram navkljub (mednje lahko prištejemo še decembrski mraz pa tudi drsališče, ki je čez noč pokrilo polovico Kongresnega trga), se je na Kongresnem trgu zbrala večtisočglava množica, ki se je tokrat pred odhodom na Trg republike odpravila na enourni sprehod po ljubljanskih ulicah. Gesla protestnikov so se od ponedeljka do petka podaljšala – ni šlo več samo za napovedovanje konca temu in onemu predstavniku oblasti, tokrat so bili navedeni tudi razlogi, ki so sprožili zahteve po odstopu, pojavile pa so se tudi konkretne zahteve državljanov. Sprehod po ljubljanskem središču je potekal mirno, ravno tako pa so na shodu na trgu pred parlamentom, ki so si ga protestniki izbrali za končno destinacijo, tokrat umanjkali nasilni izgredi. Bržkone je na to vplivala tudi odsotnost skrajno desničarskih tolp.

Danes, v petek, 7.12., je na vrsti tretji shod. V trenutku, ko predsednik vlade pozive k ustavitvi rušenja socialne države prepoznava kot levi ekstremizem, ko med parolo “Janša, pejt doma!” in vzkliki “Sieg Heil!” postavlja enačaj, ko na zahteve po odstopu odgovarja s predlogi, ki naj bi odpravili politično blokado, v resnici pa gre za uvedbo druge republike, ter ne nazadnje, ko si od novo izvoljenega predsednika republike lahko obetamo žal le pritrjevanje in podporo sedanji vladni politiki, ne vidimo druge poti, kot da se današnjega shoda znova udeležimo. Pa vi?