Zgodbe iz Zaloga se predstavljajo v New Yorku

Boštjan Bugarič, umetnik in arhitekt, predstavlja projekt, ki ga je razvijal z mladimi v Zalogu, kjer so skupaj gradili ZALOGRAD, 29.novembra 2012, v Gallery MC, 549 West 52nd Street, 8th Floor, v New Yorku.

Ozadje je sicer sledeče: v ljubljanskem okrožju Zalog odrašča, kakor tudi v drugih soseskah Ljubljane, nova generacija mladostnikov. Mladi iz Zaloga pa imajo svoje korenine v raznoliki in bogati mešanici kulturnih ozadij držav bivše Jugoslavije. To je osnovalo drugačno identiteto Zaloga, z lastnimi urbanimi prizorišči in urbano (ne)perspektivo.

Projekt ZALOGRAD je osnovala skupina umetnikov, arhitektov in socialnih raziskovalcev ter se osredotočila na raziskovanje in preučevanje urbanega prostora Zaloga z gledišča mladih. Zanimalo jih je, kakšen je njihov odnos do mesta, kaj je zanje v mestu pomembno, kje vidijo prihodnost Zaloga? Tako je ZALOGRAD zgradil komunikacijo med mladimi uporabniki tega dela mesta in poskušal premoščati predsodke med različnimi generacijami uporabnikov s tendenco -kdo so oni – kdo smo mi? ZALOGRAD, je tudi osnova za priročnik, o dojemanju urbanih prostorov, ki je eden od rezultatov sodelovanja v okviru širšega projekta Javno mesto.