Dolg RS in okrogla miza na temo dolga

V torek, 30.oktobra, 2012,ob 19.00, vas vljudno vabim na poslednji performans, v režiji Barbare Kapelj Osredkar v Gledališču Glej, na Gregorčičevi 3: DOLG RS. Gre za dogodek, ki je posvečen dolgu. Avtorski tekst Dolg RS je napisala dramatičarka in novinarka Saša Rakef, ki se intimno spopada z dolgom: “V registru transakcijskih računov se na dan 5.3. 2012 vodi 2.237.683 transakcijskih računov fizičnih oseb. Med temi je pri 82.281 transakcijskih računih evidentiran podatek, da sredstva na transakcijskem računu ne zadoščajo za izvršitev sklepa o izvršbi ali zavarovanju.” Po performansu sledi zelo aktualna okrogla miza z Mauriziem Lazzaratom v sodelovanju s študentskim časopisom Tribuna.

Okrogla miza bo skupaj z avtorjem poskušala novoizdano delo umestiti v odnos do že obstoječih tekstov in misli o dolgu – družbenemu odnosu z dolgo in aktualno zgodovino. Skupaj z občinstvom in povabljenimi gosti bomo reflektirali novo obliko subjektivitete – zadolženega človeka in njegov politični potencial. Hkrati pa bomo nadaljevali po poti v knjigi začrtanih vprašanj: Kaj je denar in zakaj je važno od kod je prišel? Kako razumemo neoliberalizem, delovanje oblasti in upor? Zakaj je odnos upnik-dolžnik temeljnejši kot odnos kapital-delo? Kaj se dogaja s suverenostjo nacionalnih držav? Kaj z disciplinarno oblastjo in biopolitiko? Kako razumemo kapitalistično produkcijo in kako ekonomijo? Kakšno vlogo igrata znanje in vednost? Je dolg res najučinkovitejši način, s katerim lahko vzamemo odnose, ki temeljijo na nasilju in nasilni neenakosti, ter jih zapakiramo tako, da se vsem vpletenim zdijo pravični in moralni? In zakaj govoriti o etiki, če nas zmrazi, ko slišimo besedno zvezo »kriza vrednot«?

Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral Jurij Smrke (Tribuna), bosta poleg Maurizia Lazzarata sodelovala še Dr. Peter Klepec (SAZU) in Dr. Primož Krašovec (DPU).
Foto: Nada Žgank