Glej gib čez mejo

Gledališče Glej te dni vljudno vabi k obisku festivala “Glej, čez mejo: Gib”, ki ga Gledališče Glej skupaj z ustvarjalci in nastopajočimi posveča gibu.

Umetniški vodja Mare Bulc se veseli svežega vetra, ki je prepihal čez mejo z mladostnim prepletom sodobnih praks. Poudarja, kako pomemben je za sodobno gledališče gib, kateremu je ta festival letos posvečen. Tako se v V okviru cikla “Glej, čez mejo!”, ki ga večkrat pripravijo v Gleju z namenom predstavitve vsebin relevantnih in vsebinsko sorodnih gledališč iz tujine, tokrat predstavlja teatrološka študija ter tri predstave, ki izhajajo predvsem iz telesa. Vstop na festivalsko dogajanje je prost!

Pomembno je poudariti, da je Glej pripravil program festivala z lastnim programskim denarjem, brez dodatnih financerjev. Upajo pa, da bodo s kakovostnim programom predramili koga, ki bo začel verjeti, kako pomembna so za nas srečanja z gledališči čez mejo. Posebnost tokratnega festivala je otroška predstava “Igra”, ki je primerna za otroke med 5 in 9 letom starosti in je nastala po animiranem filmu Dušana Vukotića z istim naslovom. Predstava poteka brez besed, prikazuje pa odnos med dvema prijateljema, dekletom in dečkom, ki tekmujeta med seboj in skoraj že pozabita, kaj je pomembnejše: zmaga ali prijateljstvo. Festival se začenja s Predstavitvijo knjige “Teatar pokreta Jožefa Nadja,”, nadaljuje se z uSTAV rePUBLIKE, s prepletom vizualne in gibalne stvaritve avtoric Katarine Đurđević in Ive Horvat, ki prinaša zgodbo o malem človeku, ki bere oziroma se sooča z ustavo Republike Hrvaške. Gre za omniprezentnost odnosa med malim človekom in “veliko” ustavo – zgodba vsake demokracije, ki velikokrat koleba med smešnim smislom in tragičnim nesmislom.Sledi plesna predstava Man-At-Arms, slovenske plesalke Nine Djekić, ki študira koreografijo na School for New Dance Development v Amsterdamu. Nina bo raziskovala telo, ki se nenehno želi reorganizirati glede na na asemblaž prostora, ki ga zaseda.

Program festivala

Predstavitev knjige “Teatar pokreta Jožefa Nadja”
Pogovor z avtorjem Milanom Mađarevim / 23. oktober / ob 18h
Pogovor v foyerju Gledališča Glej bo vodil umetnostni kritik Rok Vevar

uSTAV rePUBLIKE
23. oktober / ob 20h
Koreografija: Iva Horvat, Katarina Đurđević
Nastopa: Iva Horvat

Man-At-Arms
24. oktober / ob 20h
Koreografija in izvedba: Nina Djekić

Igra, otroška predstava
25. oktober / ob 10h
Režiser: Mario Kovač
Igralci: Jelena Lopatić / Maja Kovač / Valentina Šokec, Dino Škare / Petar Atanasoski

Jure Novak: Zato sem srečen
27. oktober / ob 20h
Avtorji: Jure Novak, Katarina Stegnar, Urška Brodar
Nastopa: Jure Novak