Hej, imam precej več kot osemnajst

Danes se začenja 18. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki ob svoji polnoletnosti mesto preplavljala z razmisleki o starosti v svetu, ki poveličuje mladost. Organizatorice in avtorice se strinjajo, da je fenomen staranja in minevanja zelo spregledan celo znotraj feministične teorije in prakse.

Zrcalo časa, mednarodna skupinska razstava, bo danes pokazalo svoj odsev v galeriji Škuc ter s tem otvorilo 18. festival, ki bo vse do 13. oktobra zrcalilo posamezne refleksije staranja v različnih umetniških žanrih. Zrcalo časa odseva pojmovanje časa, meddrugim zavzema staranje ženskega telesa ter telo, podvrženo različnim spremembam. Išče in reflektira odnose do lastnega telesa, do domnevnih pomanjkljivosti, obravnava fenomen staranja in minljivosti.

Festival odpira polje raziskave asimetrije med spoloma. Eden od osrednjih zanimivih projektov bo delo britanske umetnice Julie Bardsley – meta DRUŽINA. Značilnost dela je, da je spreminjajoče, v nastajanju, obstaja v različnih izvedbah, z vsako novo lokacijo in z vsako drugo skupino udeležencev doživi novo rojstvo. Mara Vujić, direktorica in selektorica festivala izpostavlja razstavo Ane Alvarez Errecalde v galeriji Vžigalica, More Store, ki obiskovalca vabi, da se prelevi v kožo drugega.

Komaj čakamo na “bakanalije” Dionisi Theatre Company iz Italije ter predstavo Pasje noči, nekakšen mozaik podob v obliki stand-up komedije, ekshibicionizma, videa, drame, satire in tragedije. Poleg italijanov nas bodo zasvojili tudi britanski Curious s performansom V hipu, ko sem te zagledala, sem vedela, da te lahko ljubim.

Z zanimanjem pričakujemo pester filmski program, ki ga je Mesto žensk pripravilo v sodelovanju s Cankarjevim domom in Kinodvorom. Nabor filmo sta pripravila Simon Popek, ki pripravil zanimiv niz dokumentarcev ter Petra Slatinšek. Filmski del se bo začel s filmom Sarah Polley Daleč od nje, v programu bo prikazan tudi dokumentarec Babice revolucije senzibilne slovenske avtorice Petre Seliškar. V sklopu Kinobalona bomo lahko videli dokumentarec Otroci z gore Napf Alice Schmid. Avtorica se v svojih filmih vednoznova ozira v življenje otrok, tokrat je s kamero leto dni živela med otroki v oddaljenem švicarskem gorovju, kjer otroci živijo čisto posebna življenja, proč od urbanega hrupa.

Ena od najbolj zanimiv slovenskih umetnic je zagotovo Marija Mojca Pungerčar, že znana spremljevalka Mesta žensk, ki bo v sklopu festivala vodila delavnici Cvetje v jeseni in Socialdress, . Izzivalni performerski tandem Leja Jurišić in Teja Reba bosta uprizorili smehljajoči se performans Zagovor na zofi, ki bo tokrat posvečen trem članicam punk skupine Pussy Riot.Režiseka in scenografinja Barbara Kapelj Osredkar se predstavljam z dokumentarno predstavo Draga Duša, v kateri zaigrata z 88.leti legendarna Štefka Drolc in z 81. leti Iva Zupančič , v predstavi se spominjata svojih otroštev, igralskih začetkov, premlevata o minevanju in o smislu življenja ter uprizorita odlomke svojih legendarnih del.

Odmevno bo zazvenel tudi glasbeni program Luke Zagoričnika, ki je izbral kot centralni del prav zvočni performans Marine Rosenfeld v CUK Kino Šiška, z naslovom Teenage Lontano. Ne gre pa izpustiti tudi izjemnih performerskih nastopov legendarne Ester Ferrer iz Španije ter Vlaste Delimar z instalacijo Pripravljanje za starost.

http://www.kinodvor.org/spored/arhiv-filmov/die-kinder-vom-napf-41198/