Popotovanje duše

3. oktobra, 2012, ob 17.uri se pričenja ena od prvih predstav Draga Duša, v kateri legendarni dramski in filmski igralki Štefka Drolc (1923) in Iva Zupančič (1931), med spominjanjem o mladosti, med razmišljanjem o pomenu igralskega poklica, o pripadnosti igri, interpretirata odlomke vlog, ki so ju zaznamovale: Štefka Drolc poustvari Nežo iz Voranca Daneta Zajca, Ismeno iz Antigone Dominika Smoleta, Winnie iz O, krasni dnevi Samuela Becketta. Iva Zupančič podoživi Reko iz Otroka reke Daneta Zajca, Ismeno iz Antigone Dominika Smoleta, predstavo Gertrude Stein Igrati ter poezijo Boruta Kardelja. Preplete se neskončni gozd spominov in spominjanja gledaliških duš, ki so bivale in sodelovale z Dušo Počkaj, kateri predstava je posvečena ob njeni tridesetletnici smrti.

Predstavo si bo moč ogledati 10., 11., 12., 16. in 18. oktobra 2012, ob 20.uri, v dvorano Duše Počkaj, v Cankarjevem domu. Predstava je del programa 18. mednarodnega festivala sodobnih umetnosti Mesto žensk, ki bo med 4. in 13. oktobrom 2012 razgibal Ljubljano.

Predstava je avtorsko delo Barbare Kapelj Osredkar, avtorsko glasbo je ustvaril harfist Eduardo Raon, video v predstavi pa Luka Umek. Štefka Drolc in Iva Zupančič se srečata v gozdu spomina, kjer spregovorita o svojih življenjih. Povrneta se v otroštvo, v svojo mladost, v izvor svojega ustvarjanja. Povrneta se v razmišljanje o smislu igralskega poklica, v predolge noči, ki sta jih preživeli na odru, pod reflektorji. Podoživljata svoja bivanja v vseh obsegih Platonove razlage duše, ki jo prepletajo logos kot misel, mišljenje, vedenje, thymos kot emocija, in eros kot želja. Vse to, kar obsega, obseda umetnico, igralko, mamo, ženo, ljubico, staro mamo in hčerko na dolgi ustvarjalni poti, pomešani z uspehi, nenavadnimi doživetiji, doživljanji izjemnih čustev, padci, solzami, temo, svetlobo, hrepenenji, nasmehi, odrsko šminko, rožami in publiko.

Draga Duša je hkrati medgeneracijski spopad, premlevanje o večnosti in o minevanju, o staranju, o starosti in o spominjanju, ki se sproži v gledališču kot v celici spomina. Predstava je kolaž prizorov različnih dram, šansonov, konfliktov, želja, strasti in minevanja, izginevanja.

Cena vstopnic 12, 9* EUR

Več o predstavi tukaj in tukaj.