Kdo se boji rdeče svinje?

Predvčerajšnjim je v ljubljanski Mestni hiši potekala otvoritev 16. Slovenske kiparske razstave, na kateri bodo do 27.10. na ogled najbolj reprezentativna kiparska dela lanskega leta. Rdeča nit razstave je odziv na trenutno stanje v kulturi, ki na različne načine neizogibno vpliva na življenje in delo vsakega umetnika. Letos se predstavlja 24 avtorjev in njihovih del.

Med razstavljenimi deli je tudi projekt REZERVOAR »Svinja je umetnost in umetnost je svinja«, ki ga je zasnovala umetniška skupina 3kolektiv. Projekt REZERVOAR je bil za nekaj ur ob otvoritvi postavljen na Ribjem trgu, umaknjen od glavne lokacije 16. Slovenske kiparske razstave, saj mu je bilo zaradi napačnih interpretacij prepovedano stati na trgu pred Mestno hišo, kjer se je dogajala otvoritev (rdeča svinja). »Žalosti nas, da projekt, ki je družbeno in sistemsko kritičen, ne pa obsojajoč, ne more doživeti realizacije v vsem svojem obsegu«, so dejale članice 3kolektiva. Projekt kljub konceptualni dovršenosti ni doživel polne realizacije, saj organizatorji razstave niso uspeli prepričati odgovornih na MOLu, za njegovo postavitev v javni prostor.

V četrtek 13.9. ob 17:00 bo na ploščadi Cankarjevega doma performans simboličnega zakola svinje in video projekcija.

REZERVOAR je interaktivna inštalacija v obliki velike rdeče svinje, ki ima funkcijo hranilnika. Objekt velikih dimenzij (dolžina 3,45 metra) mimoidoče nagovarja s humorno prezenco in zvokom, ki ga oddaja. Kot hranilnik – rezervoar od publike in mimoidočih zbira sredstva za delovanje kulturne sfere.

Članice 3kolektiva so ob postavitvi REZERVOARja predstavile njegov koncept: »Podoba svinje je že od nekdaj povezana z obiljem in denarjem, obenem pa je simbol nečistosti in požrešnosti. 3kolektiv je to obliko vzel za metaforo današnjega časa na način provokacije družbe. Umetnost tvori svojo lastno ekonomijo in je ekonomija sama zase. Dovoljuje vsakršno kršenje tematik in pravil ter se svobodno poigrava z različnimi materiali in simboli. Ekonomija umetnosti odraža ekonomijo denarnega kapitala, zato umetniki preverjajo vzporednice med njima. Družba si sama kroji usodo in s tem tudi usodo umetnosti. Koliko smo torej v resnici pripravljeni žrtvovati zanjo in ali nam sploh kaj pomeni? To prepuščamo v roke vsem nam.«

Kuratorka razstave dr. Petja Grafenauer je o razstavi povedala: »Letna kiparska razstava v organizaciji Zavoda za kiparstvo bo zelo pestra, kljub izjemno zahtevnim gospodarskim razmeram, ki so narekovale njeno snovanje. Prav zato smo se z izborom del osredotočili na tiste, ki kritično, a ne brez humorja obravnavajo stanje, v katerem je danes kiparstvo v Sloveniji in z njim posledično tudi ustvarjalci«.

3kolektiv je mlada umetniška skupina, ki deluje od leta 2010. Sestavljajo ga Katja Felle, Maša Gala in Eva Kastelic, absolventke slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svoji praksi se lotevajo socialnih problematik in se izražajo v razširjenem polju umetnosti. Pri njihovih projektih je ključnega pomena prosto preklapljanje med mediji.

[foto_ Gašper Pavli, Miha Travnik, Damjan Osredkar]