16. Slovenska kiparska razstava

V četrtek 6. 9. ob 19. uri bo otvoritev 16. slovenske kiparske razstave v Mestni hiši v Ljubljani, katere kuratorka je Petja Grafenauer. Letna kiparska razstava v organizaciji Zavoda za kiparstvo bo kljub gospodarskim razmeram pestra. Štiriindvajset avtorjev tematizira ter kritično, a ne brez humorja obravnava stanje, v katerem je danes kiparstvo v Sloveniji in z njim posledično tudi ustvarjalci.

Katalog 16. slovenske kiparske razstave

Na razstavi bo predstavljen tudi projekt nove umetniške skupine 3koletiv (Maša Gala, Eva Kastelic, Katja Felle) z naslovom REZERVOAR »Svinja je umetnost in umetnost je svinja«.

»Podoba svinje je že od nekdaj povezana z obiljem in denarjem, obenem pa je simbol nečistosti in požrešnosti. 3kolektiv je to obliko vzel za metaforo današnjega časa na način provokacije družbe. Umetnost tvori svojo lastno ekonomijo in je ekonomija sama zase. Dovoljuje vsakršno kršenje tematik in pravil ter se svobodno poigrava z različnimi materiali in simboli. Ekonomija umetnosti odraža ekonomijo denarnega kapitala, zato umetniki preverjajo vzporednice med njima. Družba si sama kroji usodo in s tem tudi usodo umetnosti. Koliko smo torej v resnici pripravljeni žrtvovati zanjo in ali nam sploh kaj pomeni? To prepuščamo v roke vsem nam.«

3kolektiv je umetniška skupina, ki deluje od leta 2010. V svoji praksi se lotevajo socialnih problematik in se izražajo v razširjenem polju umetnosti. Pri njihovih projektih je ključnega pomena prosto preklapljanje med mediji. 3kolektiv sestavljajo absolventke slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani Katja Felle, Maša Gala in Eva Kastelic.

16. Slovenska kiparska razstava

16. Slovenska kiparska razstava