Zelena oaza botaničnega vrta

V vročih avgustovskih dneh tekne zelena oaza botaničnega vrta Univerze v Ljubljani, ki Ljubljano bogati že vse od leta 1810. Pred dvestotimi leti je bil vrt precej večji, kot je danes, saj ga je v trikotnik potisnila gradnja Ižanske ceste in dolenjske železnice. Na majhni, pa vendar pestri in lepi površini boste našli zavetje pred mestnim vrvežem, pred vročino. Lahko boste sedli na klopco in si v miru prebrali knjigo ali preprosto odpočili oči v zelenem zavetju ter se zagledali v ribnik, skalnjak, v izjemno pestro vrsto rastlin in endemitov, ki so drugod že izumrle.

In kako je prišel z Napoleonom v Ljubljano še botanični vrt? Napoleonove Ilirske province niso v Slovenijo prinesle le slovenskih šol, prinesle so tudi botanični vrt in maršala Augusta Marmonta, prvega in glavnega guvernerja, ki ga je imenoval sam Napoleon. Še danes je moč občudovati prvo lipo, ki jo je leta 1810 na pobudo Franca Hladnika zasadil maršal Auguste Marmont. Tiste dni so namreč v Ljubljani uspeli ustanoviti visoko šolo Ecole centrale, Franc Hladnik pa je v okviru šole uspel postaviti Vrt domovinske flore, kakor so tedaj poimenovali današnji botanični vrt. Bil je prvi vodja botaničnega vrta in v 20ih letih dela je nabral več kot 2000 rastlinskih vrst. Od ustanovitve Univerze v Ljubljani, leta 1919, je botanični vrt pod okriljem ljubljanske Univerze. Po vojni so v njem uredili rastlinjak in laboratorijski prostor, obnovili so pomožne vrtnarske naprave, skopali so bajer, kjer so opazovali procese zaraščanja, in uredili skalnjak, na katerem so zbrane rastline Krasa.

Danes si lahko ogledate na 2 hektarjih površine preko 4500 rastlinskih vrst, podvrst in oblik. Velika pridobitev je nov rastlinjak za tropske rastline.

V botaničnem vrtu je lepo in prijetno vsem generacijam, večkrat pa pripravljajo tudi posebne dogodke. Posebne so prav srede v botaničnem vrtu. To sredo, 22. avgusta 2012, ob 17. uri, si lahko botanični vrt ogledate, med avgustovskim cvetjem, v strokovnem vodstvu. Vstopnina: 3,5 €

V sredo, 29. avgust 2012, ob 18.30 uri, pa lahko v botaničnem vrtu prisluhnete zanimivemu predavanju Netopirji in rastline – kaj imajo skupnega? S Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bodo s predavanjem otvorili v botaničnem vrtu že 14. Mednarodno noč netopirjev v Sloveniji. Predavanju bo sledil še večerni sprehod po botaničnem vrtu in poslušanje netopirjev s posebnimi napravami, ultrazvočnimi detektorji.

[Foto_ Ita Osredkar]