Zakaj imam tako rada Nebotičnik

Nebotičnik se mi zdi od nekdaj ena najbolj imenitnih zgradb v Ljubljani. Mogoče zato, ker sem kot majhna dobila v dar njegovo papirnato maketo. Mogoče. Danes ga občudujem prav zato, ker ima tako lepo in preprosto ime in ker se vsak tuj obiskovalec nasmehne, ko ga končno zagleda od blizu, pod tem zveličavnim imenom.

Izjemni arhitekt Vladimir Šubic je v tistem koncu burnih dvajsetih let, ko je kar žuborelo vsega novega, naredil kar nekaj različic današnjega postavneža. Tedanje stroge mestne oblasti so Šubicu dovolile, da z omenjeno simbolno zgradbo prekorači tedanjo dovoljeno mestno višino petih nadstropij, šele, ko je dal Jože Plečnikov pobudo o zaključnem stolpu. Nebotičnik meri namreč celih 70 metrov in leta 1931 se je s svojo višino uvrstil na deveto mesto med evropskimi najvišjimi zgradbami. Pojavil se je tudi kot prva skeletno zasnovana stolpnica na tedanjem Balkanu.

Gradnja Nebotičnika je potekala v zlatih časih, ko se je segalo k nebu. Hkrati z Nebotičnikom, je v New Yorku kipel k oblakom Rockefellerjev center. Vsi so hiteli v vertikalo, z izjemnimi trgovinami, s poslovnimi prostori, z zanimivimi, luksuznimi stanovanji, z vrtoglavimi pogledi, s kavarno in z razgledno teraso, z dvigali, klimatskimi napravami, s centralno kurjavo na kurilno olje, v našem primeru tudi s prelepim 4 meterskim kipom ženske, ki si visoko nad mestom, v višini zastira oči. Izjemno kiparsko delo je izpod rok kiparja Lojzeta Dolinarja.

Še vedno je izjemen ta Nebotičnik, izjemen je po svojih prekrasnih polžastih – spiralnih stopnicah, po katerem je prava poezija spuščati in dvigati se. Po zveličavni veži, ki se blešči v podpeškem marmorju, po svojih raznoraznih stanovalcih, po skrivnostnih zgodbah, po številu nesrečnih zgodb z bridkimi konci, ki izzivajo nesrečnike s svojo simbolno veličino silne zgradbe. V sanjah sem tudi sama padala prav s tega Nebotičnika. No, pa seveda, Nebotičnik ostaja ovenčan s pesmijo in z razgledom in s spomini barskih plesalk, ki se potijo ob drogu dolgo v noč.


[foto_vir:www]