Ohladite se v Iškem vintgarju

Že od otroštva dalje hodim poleti najraje v Iški vintgar. Včasih sem hodila s kolesom, zdaj v tej vročini in v otroški družbi se tja odpravim hladit kar z avtom. Toda pozor, med vikendom je zdaj res nora gužva. Julijske nedelje so bile polne ljudi, po pribljižni oceni se je na parkirišču zbralo vsaj 150 avtomobilov.

Pa vendar se najde dovolj plažic. Vsaj meni najbolj godi senčna in hladna pot od gostišča, (ki ima mimogrede odlično in preprosto ponudbo, od čevapčičev in ražnjičev do pečenega krompirja in palačink) do konca in potem “špljunk” v vodo in poiskat kakšno osamljeno senčno plažico. Tako te skoraj pri 40ih stopinjah v Ljubljani skorajda zazebe v Vintgarju.

Včasih, ko sta tam imeli staro leseno vikendico družinski prijateljici, tako s polknicami s srčki in s popolnoma starim inventarjem, smo se gostili in kopali in hladili pri njima. Uhh, tam je bilo šele lepo! Globok tolmun, v katerega si lahko stopil po stopničkah in bistra čista voda. Na poljanski gimnaziji smo vodo iz Iškega vintgarja ocenjevali in ugotovili, da bi bila v vojnem stanju lahko ta voda v Iškem vintgarju celo pitna.

Voda je hladna in osvežujoča, saj gre za Reko Iško, ki s svojimi pritoki priteče z Bloške planote. Iška je sklesala 300 do 400 metrov globoko sotesko, ki je celo najostrejša naravna razmejitev dveh slovenskih pokrajin, Dolenjske in Notranjske. Spustite se lahko v senčen dolomitni kanjon, ki ponuja slikovit hlad in zavetje mnogih rastlin in rastlinic. Pa tudi živih bitij.

Nekoč smo imeli prijatelja Kitajca Lin Cena. Nekega dne je prikolesaril do Črne vasi in razmišljal, kje bi lahko v bljižini nalovil rečne rake. Napotili smo ga v Iški vintgar in jih je res našel in to prav velike. Poleg rakov je prinesel tudi izjemno pestro zbirko gob ter pripravil izjemno večerjo. Tudi to nedeljo so otroci videli rečnega raka.

Tolmuni Iškega vintgarja so idealni za osvežitev in v Iškem vintgarju tako lahko pozabite, kako peklensko pripeka v Ljubljani. V senci vsaj proti večeru radi prihrumijo komarji, zato priporočam, da sabo poleg kopalk in brisače vzamete tudi repelente.

Lep je tudi sprehod do ostankov partizanske bolnišnice Krvavice.

5 thoughts on “Ohladite se v Iškem vintgarju

  1. Iški vintgar je poleti res pravi blagor .
    Je kaj vode? Vsaj toliko, da se malo shladiš?

    Je treba plačati za avto ali prav vstopnino? Od kod naprej? Koliko je?

    Hvala za pomoč, načrtujemo vikend pobeg:)

  2. res je lepo..danes smo šle s prijateljicami in je res pasalo pri 35 stopinjah se malo ohladit, samo hitro je bilo konec sončka, ob treh je bila samo senca še, šle smo pa do tiste male plažice kjer je malo več ljudi…super je res, lepa, res bistra voda, pa še dovolj mrzla za ohladitev

  3. Sama bi rada peljala otroke v Iški Vintgar, pa mi nekako še ni zneslo…no zdaj se bodo začeli lepi dnevi pa me zanima a je s kolesi omogočen dostop do IV? Nisem vedla da se da pa tud kopat, kar je super 🙂

Comments are closed.