Upss, na ulice prihaja petnajstletna Ana Desetnica

Začetek poletja pomeni tudi začetek Ane Desetnice. To je zlata doba za Ljubljano in prav poseben pojav, ki ga napeto čakamo vsako leto. To leto prihaja v petnajsti izdaji, velika in podivjana najstnica! Mednarodni festival uličnega gledališča bo zasedal Ljubljano in njene ulice, trge, mostove, od 28. 6. do 1. 7. 2012.

To leto bo nekaj posebnega, letos praznuje Gledališče Ane Monro trideseto obletnico. Kar ne morem verjet, da so nabriti fantje že sivolasi gospodje, kar pomeni…Eh, no! Vedno mladi! Ja, vse skupaj se je začelo z Ano Monro – med njimi so bili Roza, Goro, celo Mojca Dimec, pa brata Saksida, pa Eki, pa Drago pa Cajnko pa Johnny. Zdaj je to že davnega in legendarnega leta 1998, ko je Ljubljano prvič razvedrila v poletnih dneh Ana Desetnica. Ana Desetnica je boljša kot ljubljanski sladoled, je poletni zakon, brez nje ni poletja v Ljubljani.

Letošnji program prinaša vrnitve nazaj, k začetkom: k bazičnim korakom uličnega gledališča. Spet bo nenapovedan čas in lokacija, drzno posebno sporočilo, nepričakovani in nenavadni gosti… Dogodile se bodo nenadne in izjemne ulične intervencije. In na srečo nas bodo srečale, se zgodile, ne da bi nam bilo preveč preštudirati program.
Smer festivala bo vlekla z vso močjo na vzhod in stapljala vezi z zahodom.

Od 22. junija poteka mednarodna multidisciplinarna reciklažna delavnica Ane Desetnice. V njej sodelujejo raznorazni mladi umetniki različnih smeri: oblikovalci, arhitekti ter kreativne duše, ki jih zanima soustvarjanje interaktivne ulične instalacije oz. predstave. Osnovna zgodba je reciklažna zgodba odpadnih kosov, zaključno produkcijo projekta pa bo prevzel Manel Pons Romero, ulični umetnik iz Španije.

V okviru programa pričakujemo odbito Moljerado Gledališča Ane Monro, v režiji Jeana Luca Prevosta se bo odvrtel niz predelav Molierovih del v izvedbi uličnih umetnikov iz Kirgizije, Teatr klub bo izvajal Mesto D. Prihaja skupina španskih ulično-gledaliških skupin – Kamchatka. Posebna poslastica bo spektakel v izvedbi 80-članske ekipe belgijskega Genta. Kulturni center Bij’ De Wieze Gasten (Pri umazanih gostih) bo izvedel De Propere Fanfare – v predstavi nastopajo divji glasbeniki, vešči neverjetnih veščin. Češki VOSA teater cirkuških veščin se bo ukvarjal z višino sanj. Potem so tu še sardinijski Theatre en vol z Brigado za Urbano Harmonizacijo, japonski Senmaru & Yuki, iranski Pazirik theatre group z zgodbami o perzijskih nočeh, Turki se bodo prikazali z zgodbami v tradicionalni tehniki Dengbej. Po ulicah bodo nastopali mehiški klovni/mariachi iz zasedbe Cornisa20, avstralski dvorni norček Jolly Goodfellow, nizozemski De Stijle Wand in britanski Signdance Colective s pogledom na olimpijske igre, …
Tudi domačini se bodo dokazali s pestro produkcijo: KUD Ljud, KD Priden možic, Kolektiv Narobov, Trije težki, Sam Sebastian, Eva Škofič Maurer, ŠUGLA, Trio Anore, Burekteater, Bimbo terater, Altera …

Tradicionalni nedeljski Anin piknik bo kot zaključek festivala potekal na Špici!

Vabljeni na ulice!!!