Zakaj imamo radi vintage?

Vse več je v Ljubljani strasti do starinskih, retro oblek. Še pred časom so bile generacije, ki so se nad starimi oblekami zgražale, zdaj pa vintage obrača vse več duš po mestu. Nekoč, pred mnogimi leti, smo imeli krasen Vintage na Poljanski cesti. Velikokrat sem se kot gimnazijka znašla tam, imeli so izjemne stvari, skrbno nabrane, čisto posebne. Sama trgovinica je bila vstop v drug čas, v drug svet, kot vstop v garderobo neke gospe iz tridesetih let – vse je bilo v njej: zanimivi klobuki, raznorazne broške, nenavadni čevlji, ogrlice in veliko lepih kosov oblačil. Kaj pomeni vintage današnjim navdušencem in prodajalcem vintage mode? Kako vidijo svojo slast pred novo Vintage soboto?

Tjaša Gračner, Vintage Vikend: Zame predstavlja kanček nepričakovanega, svežega in brezčasno lepega v današnjem svetu kopij. Oblačila in nakit, ki jih je poljubila patina časa obožujem zato, ker se z malo domišljije popolno vključijo v vsako garderobo in ji dodajo tisto piko na i. Poleg tega pa so tudi kvalitetnejša in lepše krojena od današnje mode široke potrošnje.

Valentina Jarc – Miss Vandelej: Miss Vandelej je moj Id – moje sanje, ustvarjalska strast in želja po pobegu v neko drugo obdobje. Pod imenom Miss Vandelej se skrivajo vintage oblačila, ki jih prinesem iz svojih roparskih pohodov v daljne dežele & stilirane fotografije s pridihom preteklosti. Sem ljubiteljica vsega drugačnega. Vintage sem vzljubila v tujini, kjer sem ga zasledila že nekaj let nazaj in ga prinesla v Ljubljano. Navdušili so me ljudje na ulicah različnih evropskih prestolnic – še posebej njihov drugačen in za Slovenijo vsekakor nenavaden videz. Z vintageom si lahko vsak dan oblečen drugače in to za drobiž. Vintage je okolju prijazen – ponovna uporaba in predelava kakovostnih oblačil in materialov bi morala biti cenjena in zaželjena. Veseli me, da je ljubiteljev in ljubiteljic vintage mode, tudi v Sloveniji vedno več. Da so ulice vedno bolj polne unikatnih idej in drznosti, pa tudi klasike ter kakovosti. Vredno se mi zdi omeniti tudi mojo ljubezen do stiliranja fotografij, ki jim vdihnem tako moderen, kot vintage občutek. Menim namreč, da vintage ni le oblačenje v stilu naših starih mam, ampak, da moramo tovrstna oblačila prilagoditi današnjemu času in našemu osebnemu stilu. Kopij je tako ali tako dovolj že v izložbah verižnih trgovin. Posujte se z vintage čarobnim prahom in naj na ljubljanskih ulicah zadiha edinstvenost, drznost ter nenavadnost!

Ema Bavcon: Obožujem vintage, ker poudarja posameznikovo edinstvenost in ker vintage oblačila niso le oblačila, temveč oblačila z dušo.

Barbara Por, Divas Vintage: Zato ker ni povprečen. Je nekaj posebnega. Je kostumski. Je nekaj v čemer uzivam.

Kristina, Divas Vintage: Ker imajo vintage obleke in predmeti karakter in šarm, veliko mero nostalgije, ne gredo nikoli iz mode, so edinstveni in kot slika reflektirajo pretekli čas in stil in soustvarjajo osebni stil vsakega od nas. Nas, ki obožujemo VINTAGE.