Evrohlačke razburjajo

“Ojej! To je res škandal!” Sredi popolnoma urejene, do konca polikane in poštirkane Stare Ljubljane se vnema neverjeten eksces in to prav nasproti fensišmensi trgovin, npr. kot sta Mala ladijca in Lili in Roza in nasproti sladoleda, kjer otroci ližejo nedolžno svojo kepico. Svoje negovano mednožje razteguje na vpogled Tanja Ostojić, oblečena v modre hlače s popularno kronico zvezdic, tako imenovane evrohlačke, za katere  je navdih dobila pri Gustavu Courbetu in Izvoru sveta. Mislim, da še avstoogrska monarhija ni bila tako zadrgnjena, kot so lahko prebivalci nekdanjega avstoogrskega mesta. Končno umetniško delo, ki s svojo provokacijo dosega prave cilje!

Srbska feministična umetnica Tanja Ostojić (1972) odgovarja na današnji čas z razstavo: Telo, politika, agens… v Galeriji Škuc udarno, izzivalno, tako kot Tanja počenja že leta. Tanja je ena izmed izrednih umetnic, ki dejansko ustvarja kritično refeksijo družbe, ki je še kako potrebna v našem prostoru. Ustvarja kompleksna umetniška dela, v katera vlaga samo sebe kot akterko, performerko. Pred leti smo jo

Tanja Ostojić

Tanja Ostojić

lahko opazovali kot Marble Tanjo – golo, pobeljeno, samo… Vedno podaja trdno, osebno politično stališče, opozarja nas kje smo in kam rinemo. In v konkretnem primeru opozarja, da so tujke v EU dobrodošle le, če slečejo hlačke.V mednarodnem umetnostnem prostoru je Tanja aktivna že od druge polovice devetdesetih let, predstavila se je na številnih številnih skupinskih razstavah, njena razstava v Galeriji Škuc je do tedaj prva večja samostojna predstavitev v regiji in nam  želi pokazati različne ravni njenega ustvarjanja med letoma 1995 in 2012. Skratka, tako kot je šokirala sosede Avstijce, zdaj šokira pri nas. Bravo, Tanja, upamo, da bo to zgrnilo množice v Galerijo Škuc.