Vintage, baby!

Poletje z vso močjo trka na vrata in ni lepšega, kot izbrati si nekaj vintage kosov ter popestriti poletno garderobo. Poznam jih veliko, ki jih goji ljubezen do starih, starinskih oblek, nekateri so celo “vintage” navdušenci. Morda se ta ljubezen pridobi že v otroštvu, ko podeduješ cele kupe raznoraznih oblačil. Nekatere pa morda to tudi odvrne v celoti do kakršnihkoli rabljenih stvari.

Meni je bila vedno všeč omara stare mame, kjer so se skrivale vse njene obleke in obleke, ki jih je nosila moja mama. Kaj bi dala danes za Pletenino majico s kratkimi rokavi, tako, kot jo je nosila mama v sedemdesetih in v osemdesetih. Nobena Zara in H&M tega nikoli ne odtehtata.

In brskanje po naftalinastih oblekah in iskanje pravega nakita za zraven. V gimnaziji sem razvila tehniko oblačenja, ki nikakor ni šla po godu mojim bližnjim. Mogočen star plašč mojega starega očeta, sodnika, precej ogromen zame in zelo težak, tako težak, da sem se v njem počutila veliko boljše in bolj na trdnih nogah, ker sem se res morala držati pokonci, da bi se ne sesula pod njegovo težo. Kadar sem ga odložila, sem se res odpočila, ko pa sem v njem korakala, je bil vsak moj korak veliko bolj gotov glede na občutljiva najstniška leta. In ob plašču sem šla še dlje, do irhastih hlač mojega prapradeda, ki jih je nosil kot narodno nošo, zraven pa telovnik z vrsto srebrnih gumbov, čudovit s svojim vijoličasto črnim vzorcem. Pa nujno štiri številke prevelike škornje na vezalke, take kot jih je imela Pika Nogavička. Še danes pomnim poglede, ki so me strogo merili na cesti. Jaz pa sem korakala z idejo v glavi, da sem sam Peer Gynt.

In spominjam se neskončnega veselja, ki sem ga odkrivala vsakič znova, ko sem brskala po stvareh moje stare mame in moje odločitve, da nosim samo stare kose, ki jih kombiniram z nekaj nujnimi, novimi. In vreč oblek, ki so jih nosile zame prijateljice moje mame. In tetin rdeč dežni plašč, ki mi ga je dala pri štirinajstih in ga imam še sedaj. In vesti o tem, da je moja velika ikona Svetlana Makarovič izpraznila veliko svoje garderobe v smetnjak. Še danes imam Svetlanino črno obleko.

Vrhunec mojih Vintage ljubezni ni predstavljalo brskanje po trgovinah v New Yorku ali v Londonu in Parizu, kamor se zatekajo mnogi, zame je bil pravi raj Vintage in Druge roke v San Franciscu. Na Haight Ashbury in v Missionu so prekrasne trgovine, nanizane ene za drugo in iz ene v drugo prestopaš v obdobja, vse od viktorjanskih oblek naprej, po obdobjih.

Zato me tako veseli, da se v Ljubljani spet pojavljajo Vintage in Druga roke trgovine, ki se na Vintage sobote predstavljajo v Parku Tabor. V zavetju dreves se je tako zgodilo nekaj res zelo pisanega in pestrega in zabavnega. Tako so se po veličini ženske in deklice zakopale v pisano paleto oblačil in se ogledovale v pisanih kosih v ogledalih. Kamorkoli ti je segel pogled, povsod se je nekdo oblačil in preoblačil. S pestro izbiro oblačil, nakita, torbic, čevljev in klobukov so pod okriljem Tjaše Gračner, organizatorice Vintage vikenda prinesli v prodajo posebne kose Atelier INDEVIN, Zavod za oblikovanje in druge umetnosti, Ema Bavcon, 2nd-chance, Gvant, Ab Fab Vintage Boutique, Miss Vandelej in Divas Vintage Galerija, ki je v četrtek, 17. maja, odprla svojo novo trgovino na Gosposki ulici 3.

In izbira je bila naravnost ogromna, od Prade do Marca Jacobsa pa do oblek Draž in Vintage Rašice. V teh časih krize, je vsekakor zelo dobrodošlo, da si poiščemo lepe, poceni in kvalitetne kose prav na takih pisanih koncih.

Prav kmalu sledi intervju z lastnicama trgovine Vintage Divas.