Obrazi Stare Ljubljane

Ste kdaj razmišljali, koliko gradov je v samem mestu Ljubljana in v njeni najbližji okolici? Zamislila sem se, ko se slišala, da jih je kar 29. In koliko bi rekli, da je trgov v Ljubljani? Pravijo, da jih je kar 40. In baje je tudi 96 spomenikov. Nad temi številkami se moram kar zamislit, vprašanje  je, koliko bi jih znala naštet. Veliko je v Ljubljani tudi kamnitih skulptur, ki kukajo s fasad, podpirajo balkone, krasijo portale, burijo duha.

Ker sem kot otrok živela v Stari Ljubljani, me od nekdaj privlačijo obrazi stare Ljubljane, kamnite skulpture, reliefi, ki kukajo in strimijo vate, ko korakaš mimo in te tiho spremljajo vsak dan. Nekaj prav posebnega in imenitnega so v Ljubljani kamniti odbijači, kar nekaj jih je, različno oblikovanih, posebnih, okroglih, štirikotnih, okrašenih. Eden takih zelo zanimivih je na vogalu, nasproti cerkve sv. Florijana, od koder pelje Ulica na Grad – to je vzidana kamnita konzola, spremenjena v odbijač z nemškim napisom in z reliefno masko iz leta 1668, ki kar blago motri otroke, ki se sprehajajo mimo. Na hiši številka 4 je hudo poškodovana kopija Metzingerjeve frese Matere božje z detetom v naročju in svetima priporočnikoma. Veselejši je kamniti relief sv. Krištofa iz prve polovice 16. Stoletja.

Florijanska cerkev je bila včasih za vsakega ljubljanskega meščana nujna točka, kamor so usmerjali vse klice na pomoč, ko so trepetali pred požari pod svojimi skodlastimi strehami. Požar je davnega 19.septembra 1660 dobesedno upepelil dvajset hiš na gornjem koncu Starega trga. Zato so do 1672 pozidali cerkev sv. Florijana. Današnja je rezultat Plečnikove prenove. Na njeni fasadi pa opazimo vznemirljiv obraz z izbuljenimi očmi sv. Janeza Nepomuka, ki je najbrž nastal v znani Mislejevi kamnoseški delavnici.

Eden najbolj nenavadnih kamnitih obrazov Gornjega trga je obraz vodnjaka, ki srepo gleda v mimoidoče nad volutasto zaobljenimi stopnicami. Obraz je kot nekakšna portretna maska, iz ust pa mu bruha voda. Vodnjak je lahko tudi osvežujoč prostor v pomladno poletnih mesecih, ko hladi s svojim žuborenjem, njegovega nenavadnega izraza pa se ob nenehnem sprehajanju okoli navadiš, čeprav se že vedno sprašujem, kdo ta obraz je v resnici. Ali ne pripada samo duhu in čuvarju Gornjega trga? No, v bistvu sem si uganko razrešila šele ko sem odrasla – najbolj me spominja na Geryja Oldmana, v vlogi grofa Drakule.


[foto_Barbara Kapelj Osredkar]