Havaji niso v Ameriki, temveč v Ljubljani

Ljubljanica je reka sedmih imen, ki šestkrat ponikne v kraških tleh in se znova pojavi z drugim imenom, preden postane Ljubljanica: Trbuhovica, Obrh, Stržen, Rak, Pivka, Unica » Ljubljanica. Njene nadzemne vode tečejo v Črno morje, podzemne pa tudi v Jadransko morje. Po njej so nekoč pluli Argonavti, ki so pred besom, zaradi ukradenega zlatega runa, tod bežali s svojo ladjo. Kasneje so po njej v svojih drevakih pluli koliščarji. V drugem stoletju pred našim štetjem so bili gospodarji Ljubljanice keltski Tavriski. Ljubljanica je bila vodna žila sprva rimske vojaške utrdbe in kasneje mesta Emona, s pristaniščem imenovaim Navportus. Leta 1890 je bila v bližini Kozlerjeve gošče pri Črni vasi izkopana velika rimska tovorna ladja, ki je bila zaradi ploskega dna primerna za plovbo po plitvih vodah. V 15. stoletju so imeli ljubljanski čolnarji svoj ceh in še danes imata dve Ljubljanski ulici ime Velika in Mala Čolnarska.

A Ljubljanica ni reka, ki bi tekla iz preteklosti v dve morji, ne da bi naredila valove tudi na sodobnem življenju. Poleg turistično-orgijskih ladij, hitrostnih veslačev, kanujev, plastičnih lupinic in drugih plovil, lahko danes na njej vidimo tudi stoječe veslače na deskah. Teh je videti več v krajih z lepimi slanimi valovi, vendar očitno tudi Ljubljanica ni voda brez veselja zanje.


[foto_standuppaddler.si]

 

2 thoughts on “Havaji niso v Ameriki, temveč v Ljubljani

    • Sem popravil in se še nekaj naučil.. hvala: ko so pluli po Ljubljanici, zlatega runa niso več iskali, ampak so z njim že bežali. Pri Vrhniki naj bi svojo ladjo razstavili in jo prenesli do Jadranskega morja. Od tod je del posadke odplul domov, drugi del pa naj bi ostal in ustanovil Pulo. Ta mit naj bi se izoblikoval v 3. st. pr.n.š.

Comments are closed.