tUne-yArDs v Menzi pri koritu

Danes, v četrtek, 8. marca 2012 ob 21:00, Menza pri koritu, Metelkova mesto

V Menzi pri koritu bo danes koncert tUnE-yArDs. Gre za eksperimentalni indie-folk projekt Merrill Garbus, ki je nase opozorila s presenetljivim prvencem BiRd-BrAiNs (Marriage Records, 2009), posnetim z diktafonom. Guardian jo je razglasil za »odkritje leta«. Prav tako je o njej pisalo Belo Smetje, ki jo je uvrstilo na lestvico najboljših glasbenikov v letu 2011.

Drugi album, w h o k i l l, je izšel aprila 2011. Na njem je Merrill združila moči z basistom Nateom Brennerjem, ki je soavtor nekaterih pesmi na plošči in jo spremlja tudi na koncertih. Album so po inovativnosti in zmožnosti avtorice, da to inovativnost izrazi v formi tradicionalne pop pesmi, primerjali s ploščama Evol in Sister zasedbe Sonic Youth.

Merrill Garbus v svoji glasbi uporablja pedala za loope, mikrofone, snare boben, ukulelo in močan soulovski vokal. V besedilih se ukvarja z reprezentacijami ženskosti in seksualnosti ter z nasiljem, ki preži na ulicah Oaklanda, kjer trenutno živita z Nateom.

tUnE-yArDs odlikujejo odlični koncerti, energijo, značilno za žive nastope, pa je zaznati tudi na studijskih pločah. Skladbo »Fiya« so leta 2010 uporabili v reklami za BlackBerry Torch, komad »Gangsta« pa v nadaljevankah Gandža in The Good Wife.


Posnela Lublana.si

 

http://www.myspace.com/tuneyards
facebook.com/tuneyards