Dvojnik v Španskih borcih

Zavod Federacija vabi tokrat, v petek, 24. februarja, ob 20h, na enkraten dogodek, uprizoritev Dvojnika, avtorice Snježane Premuš. Multimedijska interaktivna plesna predstava, ki so jo zaznamovali  ustvarjalci Tina Valentan, Luka Umek, Boštjan Perovšek, Jaka Šimenc in Barbara Kapelj Osredkar  se bo premierno predstavila v Kulturnem centru Španski borci, v Velika dvorani.

Predstave Snježane Premuš temeljijo na raziskavah – dialogih med telesom in zvokom Amplified body (2000/2004), Tiho telo (2008), Dolly my body (2009). Od leta 2004 se poigrava in raziskuje odnose v uprizoritvenem prostoru tudi s sliko-videom. V svojih projektih izzivaja zaznavo in razumevanje plesa, glasbe ter vizualne umetnosti ter z njimi poizkuša preseči meje, ki jih ločujejo. Snježana tako raziskuje ekstenzije prezence, identitete, konceptualiziranja realnosti. Eksperimentira v prostoru s srečevanji teles in podob, z njihovimi srečanji, soočanji, približevanji in oddaljevanji. Snježana navaja razmišljanja Jeana Luca – Nancya, ko razmišlja “Ekspozicija pomeni, da je samo izražanje-expression, intimnost in odmik. Telo je odhod od sebe do sebe. Nikoli ne bom poznal svojega telesa, nikoli se ne bom poznal kot telo, prav tam, kjer je “corpus ego” popolna gotovost. Druge prav nasprotno, bom vedno spoznal kot telesa. Drugi je telo, kajti samo telo je drugi.” Snježana se tako ukvarja z dvema vzporednima tokovoma: z notranjosto in intimnostjo plesalkinega doživljanja samo in nato z njenim telesom, ki se preko pogleda vedno znova vzpostavlja in hkrati opredeljuje svojo identiteto z odstopi, mikro spremembami, s katerimi lahko beremo telo popolnoma drugače. Tako si vzporedno odpira pogled in ogled sebe kot svojega dvojnika, ki pridobi svoj maneverski prostor in možnost komunikacije. Snježana se v Dvojniku poigrava z “dotikanjenjem” teh dveh tokov, kjer se “identiteta poraja na stičišču odhodov in prihodov, izmuzljiva med realnostjo in fantazmo.”

Snježana Premuš je v slovenskem plesnem prostoru izjemno zanimiva ustvarjalka, ki je vrsto let preživela v ustvarjanju med Londonom, Atenami in Berlinom. Leta 1998 je magistirala na London Contemporary Dance School. Sodelovala je s paleto izjemno zanimivih ustvarjalcev: z grško koreografinjo Marielo Nestora,  Markom Tompkinsom, Davidom Zambranom, J. Hamilton, Lisa Nelson, Iztokom Kovačem, Emylin Claid, z Vinkom Globokarjem, Eleno Alonso, v plesno zvočnih raziskavah z berlinskim glasbenikom Ignazom Schickom. Od leta 2007 ustvarja v Ljubljani, kjer je nastalo »Tiho telo« v produkciji Flote in »Dolly my Body« v produkciji Zavoda Exodos. Ustvari 4 dele pod naslovom Zgodbe o Telesu. Njena zadnja predstava – solo v sodelovanju s Primožem Bezjakom dobi na Bienalu Gibanica 2009 v Ljubljani nagrado občinstva za najboljšo predstavo.

[foto_ Marcandrea Bragalini]