Gverilski Slikolizniki v Tobačni

V četrtek, 23. februarja ob 20. uri vas Ljudmila in Kulturni center Tobačna 001 vljudno vabita na otvoritev razstave Slikolizniki / The Lickers.

Avtorja Jamesa Powderlya so v reviji Times uvrstili med deset najbolj prepričljivih gverilskih umetnikov vseh časov. Z Eun-Jung Son, s katero delujeta v Južni Koreji, bosta predstavila projekt, dokumentarni film Slikolizniki, ki sta ga ustvarila v času, ko sta kot rezidenčna umetnika, v okviru programa KC Tobačna 001 in v sodelovanju z Ljudmilo, bivala v Ljubljani.

V dokumentarcu Jamesa Powderlyja in Eun-Jung Son predstavljata umetnika fenomen lizanja slik. Slikolizništvo je vedno bolj omiljena podzemna scena, v kateri spadajo različni akterji grafitarske kontrakulture, aktivisti, muzejski kustosi, ljubitelji umetnosti ter drugi. Dokumentarec  spregovori o drugačni obliki vrednotenja umetnin, ki ruši okulocentrični pogled na svet. Simbolna funkcija lizanja slik je razglašena v glorifikaciji poimenovanja umetnin. Lizanje umetnine, umetnina vredna lizanja, razpravljanja o njej, gledanje, strmenje… Odločitev lizanja umetnine je v jeziku gledalca, lizalca, ocenjevalca. Nekateri bi polizali umetnino le zaradi njene denarne vrednosti, grafitarji ližejo umetnine zaradi umetnikov in laskanja, priznanja umetnikom. Slikolizniki so neverjetno spretni in lisičji, ko se izogibajo nadzornim kameram, senzorjem in muzejskemu osebju. Njihovo ravnanje še ni bilo ujeto z video kamero.  Slikolizniki, tako kot umetniki Fluxusa, smatrajo dokumentiranje akcij za nepomembno. Rušijo konzervativna pravila obnašanja v muzejih, v katerih poveličujejo muzejski ritual v tišini. Dokumentarni film predvaja eseje, intervjuje z lizalci, varnostniki, čuvaji, konzervatorji in drugimi, ki sodelujejo v procesu sodobne umetnosti. Spregovori o okusih lizalcev, ko pridejo v stik s sliko, kaj pomeni grenkost, pikantnost ali sladkost v okusu lizalcev?

Več na Ljudmili. Razstava bo na ogled do 8. aprila 2012.