Med počitnicami pestro v Trubarjevi hiši literature

V Trubarjevi hiši literature, v Ljubljani, tudi ta teden ne manjka zanimivih dogodkov, predvsem se bo med počitnicami odvijalo veliko zabavnih delavnic za otroke, za romantične sanjače, za tiste, ki imajo radi pošasti, za nadebudne tabornike. Tudi odrasli bodo lahko našli marsikaj zase, od pogovorov o najbolj navdihujočih knjigah Marka Uršiča do stanovanjske problematike. Danes se je zgodila otvoritev razstave Eke Vogelnik, vsestranske umetnice, ki se je rodila v umetniški družini in prenesla umetnost tudi na svoji hčerki, hči Brina Vogelnik je popestrila otvoritveni večer s petjem.

Eka Vogelnik že desetletja gradi slovensko umetniško sceno in nadgrajuje slovenski prostor z izjemnimi deli. Je vsestranska umetnica: slikarka, ilustratorka, arhitektka, lutkarica, scenografka, režiserka in kostumografka. Pestra je paleta njenih umetniških del. Mnoge nas je zaznamovala že v otroštvu: s svojimi izrazito samosvojimi ilustracijami. Zdaj so na pogled v Trubarjevi hiši literature. Na razstavi predstavlja predvsem ilustracije iz slikanice Makalonca, izdane ob petdeseti obletnici Finžgarjeve smrti. Predstavi se glavna junakinja – marioneta iz lutkovnega filma Makalonca in še nekateri drugi knjižni in lutkovni junaki. Eka Vogelnik je ilustrirala več kot štirideset knjig za otroke, likovno je opremila približno petdeset dramskih in plesnih predstav ter okoli dvajset televizijskih oddaj.

Leta 1991 je režirala in likovno opremila svojo prvo gledališko predstavo Lažnivi kljukec v SLG Celje, ki je leta Za režijo in likovno opremo predstave Lažnjivi kljukec v SLG Celje je 1992. prejela nagrado zlata paličica na ljubljanskem festivalu otroškega gledališča. V devetdesetih letih je režirala in likovno opremila televizijski film z marionetnimi lutkami Makalonca za TV Slovenija, ki ji je omogočil študijsko potovanje po ZDA v okviru mednarodne organizacije Arts – Link, režirala animirani film Mojca Pokrajculja z mimičnimi lutkami in ploskovno animacijo izrezank. Napisala je scenarije in realizirala dve lutkovni seriji za otroke na TV Slovenija: Pozabljene knjige naših babic in Bisergora, slednja navdušuje tudi današnje generacije otrok.

KUD Lema – Andreja Jezernik, Pojasni mi ljubezen; Howlin’ Wolf, Polnočni blues; Jimmie Rodgers, Zaviračev blues; Štefan Titan, Igraš se s svojimi ustnicami; knjige bodo predstavili Andreja Jezernik, Jane Weber, Matej Krajnc in urednica knjižnega programa KUD Lema Lenka Krajnc.

Ob 17.00 sledi za ljubljanske tabornike aktualna Taborniška delavnica delavnica na temo načinov in oblik komunikacij s starši, lokalnimi skupnostmi, mediji in drugimi javnostmi; dogodek bosta povezovala Miha Maček – Muc in Barbara Bačnik – Bača.

Ob 19.00 h bo pogovor z naslovom Družba za vse? Pravica do stanovanja z dr. Srno Mandič, predstojnico Centra za proučevanje družbene blaginje in predavateljico na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, o problematiki pravice do stanovanja;

Ta četrtek, 23. februarja, ob 19.00, pa bo gost večera Marko Uršič, avtor enajstih knjig, ki se v življenju posveča metafiziki, kozmologiji, filozofiji prostora in časa, filozofiji religije, spregovoril o knjigah, ki so ga navdihovale v zadnjem desetletju; pogovor pod naslovom Povej, kaj bereš in povem ti, kdo si! bo vodila Tina Košir Mazi.

Zlasti za otroke, bodo poleg razstave Eke Vogelnik, ta počitniški petek, 24. februarja, ob 10.30, zanimivi Otroci na obisku: Pionirski dom – ogled Bogdanovega gledališča; tedaj bo gledališko literarno animacijo in delavnico vodila mojstrica pripovedi in lutkarica Katja Povše, v soboto, 25. februarja pa bodo zaživele od 11.00 – 12.30 KnjigRarije, sobotne ustvarjalne delavnice za otroke. Tokrat se bo zgodil Lov na male pošasti – aktualna bo pravljica Temna, temna noč, po kateri bodo otroci izdelali grozljivo nagajive male pošasti ter se jih naučili z malo spretnosti tudi ujeti, delavnico bo vodila Mateja Lukežič.