Srhljiva lepota Gardenije

Samo še danes, 17.februarja, 2012, ob 20h, imate izjemno priložnost, da si v Cankarjevem domu, v Linhartovi dvorani, ogledate izjemno predstavo – sodoben kabaret poln emocij Gardenia znamenitega belgijskega koreografa Alaina Platela in režiserja Franka Van Laecka. V predstavi Gardenia, ki je bila premierno uprizorjena leta 2010 v belgijskem Gentu, se Alain Platel tokrat subtilno poigrava z marginalnostjo, vprašajem človekoljubja, človečnosti in emocij. Gardenija, ki je žalostna, pretresljiva ter hkrati zabavna, občutljiva in neskončno lepa, predstavi duše in ganljive zgodbe travestitov in transvestitov med petinpetdesetim in petišestdesetim letom starosti.

Presunljivo se poigrava z elementi, klišeji travestitskih predstav ter odpira vprašanja o razmerjih med visoko umetnostjo, marginalnostjo travestije in subkulture ter med popularno kulturo. Ena izmed zvezd predstave je gotovo izjemna transeksualna igralka Vanessa Van Durme, ki je očarala s svojim nastopom že v Platelovi “Allemaal Indiaan” in ki doživlja ovacije s svojo predstavo o svojem lastnem življenju “Glej, mama, plešem.” Vanessa je spoznala Alaina Platela s svojim postaranimi prijatelji transeksualci in travestiti, ki so uprizarjali amaterske in polprofesionalne kabaretne predstave po Valoniji in Flandriji. Skupaj so se s lotili predstave Gardenia, kjer portretirajo staneje duha travestije, travestitskih nastop, travestitskega življenja.

Sedem igralcev – plesalcev se odkriva počasi skozi predstavo: ne skrivajo svojih let, svojih izkušenj, svojih operacij, fizičnih transformacij. Igrajo svoje prave vloge, uprizarjajo svoje ikone Lizo Minelli, Marlène Dietrich. Izjemna skupina zgaranih teles, ki odkriva svoje rane in nam nastavlja ogledala v svoja življenja se prepleta z občutlji, ki nam ves čas predstave prožijo srh po koži. Popolnoma upravičen je izjemen preplet ganljivih, šokantnih songov, ki spremljajo nastope in se prepletajo v nove zgodbe, med njimi sta legendarna, skoraj epska”Coucouroucoucou Paloma” Caetana Velosa in “Over the rainbow” Malherja.

Eden najbolj ranljivih prizorov je pripoved o resnični ženski lepoti in o resnični mladosti, ki se prepleta v ruščini in angleščini ter odseva neskončno osamljenost, željo in žalost. Mladi Timur sprašuje:” Povej, mi, gospa, ali je moja mama lepa, povej, mi gospa, ali je moj oče lep, ali je moja mama srečna, je moj oče srečen?” Skratka, Gardenija je nadvse ganljiva predstava o svetu, ki ga je morda v Ljubljani manj kot v drugih prestolnicah. Z izjemno prefinjenostjo nam odstre zgodbo polno ranljivih vprašanj, tveganih življenj v vsej svoji lepoti in žalosti.

Presunljivo in do solz smeha in joka ganljivo!

Gardenia (foto_ Luc Monsaert) | Ljubljana | Lublana

Gardenia (foto_ Luc Monsaert)

Gardenijo je žirija vodiča po kulturnih dogodkih São Paula Guio Cultural SP izbrala za drugo najboljšo gledališko predstavo leta 2011, za Ljubljano je ta predstava po vseh velikih gledaliških festivalih, kjer je navduševala, poseben poklon.