Župan Metelkova mesta: Terrah

V sodelovanju s Kralji ulice, po-objavljamo intervju s Terrahom, županom Metelkova mesta.

Kralji ulice: Definiraj svojo pozicijo na Metelkovi.
Terrah: Sem umetnik na svobodi. Župan v senci, brez listnice. Ta naziv so mi v času po osvoboditveni vojni podelili ljubljanski skini. Takrat so bili zaradi vzburkane narodne zavesti bolj glasni kot sedaj. Metelkova je mesto in mesto potrebuje župana, Ljubljana je predmestje Metelkove.

KU: Mandat imaš dosmrtni, kot ga je imel Tito?
Terrah: Ma ne, naslednje leto grem v pokoj, ker prištevam še beneficirani delovni staž zaradi dela v kasarni in na terenu. Potem bom bolj svetovalec. Mlajšim je treba dati priliko!

KU: Imate na Metelkovi pravila?
Terrah: O teh enkrat na mesec odloča forum. Drugače pa nam je uspelo doseči, da imajo posamezne hiše samoupravo. To pomeni, da se same dogovorijo o delovanju in forum o tem obvestijo. Jaz sem slikar in imam tu svoj atelje, ostale težave rešujejo kompetentni. Po potrebi poskušam svetovati. Ne odobravamo vladnih referendumov, kjer nepoučeni ljudje odločajo o stvareh, o katerih nimajo pojma.

KU: Je Metelkova legalna?
Terrah: Problematične so stavbe in šanki, ki zaradi trenutnih zakonov sploh ne morejo dobiti dovoljenj. Metelkova je bila članica Trans Europe Halles še preden je Slovenija stopila v Evropo, tako je v Evropi pred Slovenijo. Elektriko, vodovod in kanalizacijo plačujemo.

KU: Sodelujete z MOL?
Terrah: MOL je lastnik zemljišča, na katerem stoji Metelkova, pridobil ga je z zamenjavo nekega drugega zemljišča z ministrstvom za obrambo; to je bilo prvi lastnik Metelkove kot vojnega objekta.

KU: Kako bi Metelkova v celoti postala legalna?
Terrah: Ustanoviti bi morali neko pravno telo, da bi lahko uradno komunicirali s sistemom. Vendar to za seboj potegne dogodke, ki bi ovirali našo fleksibilnost. Uničili bi srž Metelkove mesta.

KU: Kakšna je razlika med Metelkovo včasih in Metelkovo danes?
Terrah: Več se je dogajalo, stvar je bila nova, zbralo se je do tisoč ljudi in uveljavljena umetniška srenja je imela zastonj performanse. Še Dimitrij Rupel je bil tu aktiven v okviru projekta tisoč in ena noč.

KU: Sedaj pa tega ni več…
Terrah: …sedaj smo v kapitalizmu. Tranzicije je konec! Generacije so se spremenile. Turistov je na tone, ker smo v bližini youth hostla Celica. Revolucija vedno mine. Sedaj je Metelkova, kot pravijo mulci, Meta.

KU: Klientela Mete je?
Terrah: Vse živo.

KU: Umetniški program?
Terrah: Klubi delujejo s polno paro. Likovni malo šepa. Vsak dela sam zase, zato si prizadevamo ustanoviti Sindikat umetnikov Metelkove, po domače SUM, da bi tudi umetniki imeli krovno organizacijo, ker so njihovi problemi in projekti popolnoma drugačni od problemov in projektov klubov ali pa šankistov. Želimo ustanoviti muzej s stalno razstavo in prodajo umetniških izdelkov.

KU: Metelkova ima do neke mere še vedno negativni ugled. Kaj se v njej dejansko dogaja?
Terrah: Na pol poti je! To se ti zgodi, ko imaš za sosede metadonski program in kolodvor ter še koga.

KU: Kako nevarna je za najstnika?
Terrah: Vse se dobi povsod, sploh zdaj, ko so mobiji. Najlažje pa se je zmeniti na Metelkovi.

KU: Bi vam prav prišla pomilostitev?
Terrah: Ni zakonov za kaj takega, morda bo po jesenski polnoletnosti bolje. Jeseni (2011) Metelkova praznuje 18 let.

KU: Ste unikatni?
Terrah: Zgodilo se je, da so imeli v enem od naših klubov koncert pankerji iz Bronxa. Po koncertu so ostali še en dan in tip mi pravi: »Mater, stari, tega, kar imate tukaj, pri nas v New Yorku ni!« Da to reče tip iz geta v NY, je veliko priznanje.

KU: Pokrivate kar cel spekter umetnosti, od literarnih večerov in večerov klasične glasbe do punk koncertov in filma, razstav…
Terrah: …ja, ja, deponija vsega. V soboto smo imeli Parado ponosa in pekli pujsa. Metelkova je mesto, Ljubljana postaja predmestje, haha.

KU: Ali Ljubljana potrebuje Rog? Ne samo glede na Metelkovo, ampak tudi glede na Orto bar, Kino Šiška.
Terrah: Pa potrebuje ga, samo varnost morajo urediti in infrastrukturo. Ampak to je njihova notranja stvar, moja je Metelkova. Podpiram pa njihova prizadevanja za obstoj.

KU: Koliko je Metelkova povezana z brezdomstvom?
Terrah: Metelkova je ustanovljena za umetniško-kulturno dejavnost in nikoli ni bila mišljena kot bivalna skupnost. Lahko pa prespiš, ker je pač veliko prostora. Nekaj brezdomcev je živelo tukaj, samo to so bolj izjeme.

KU: Kaj si želiš za Metelkovo?
Terrah: Ne preveč. Zanima me dinamika ceste, ulice. Odvisno, kdo bo nadaljeval… V vsakem primeru postaja evropska znamenitost. Klubsko življenje teče dalje.

KU: Postani župan Ljubljane in namesto gradnje mostov obnovi Metelkovo.
Terrah: Ne, ne, ne zanima me županovanje Ljubljani. Metelkovo obnavljamo sproti.

Avtor besedila in fotografije fotografije:
Peter Pitambar Pangerc
Objavljeno v Kraljih ulice 2011

Terrah, župan Mesto metelkova; foto_ Peter Pitambar Pangerc | Ljubljana | Lublana

Terrah, župan Metelkova mesta; foto_Terrah | Ljubljana | Lublana