Kako smo v Ljubljani živeli, ko je bilo vse drugače?

V okviru akcije Ordinacija spomina in projekta Moje ulice se bo galerija Vžigalica v Ljubljani za nekaj dni spremenila v prostor, namenjen zbiranju osebnih spominov na mesto Ljubljana in življenje v njem. Poiščite stare družinske fotografije in osebne zgodbe, prepustite se Ordinaciji spomina in jih obranite pred pozabo v digitalnem arhivu!

Galerija Vžigalica, 7.- 10. februar 2012
Informacije in rezervacije terminov v Ordinaciji spominov  na telefonski številki:
040 546 817 (Tina Popovič) ali [email protected]


Moje ulice | Ljubljana | Lublana

Moje ulice | Ljubljana

Ordinacija spomina je akcija zbiranja in digitalizacije fotografij, ki jo je avtorica Anja Medved v organizaciji Kinoateljeja prvič izvedla leta 2009, v prostorih nekdanjega mejnega prehoda med Gorico in Novo Gorico. Zdaj ga na povabilo projekta Moje ulice  postavlja v Ljubljani in z njim odpira novo poglavje mestnih zgodb.

Vabimo vas, da pobrskate po predalih, izberete eno ali dve  fotografiji,  posneti v Ljubljani  ter delite svoje spomine. Vaše fotografije bomo skenirali in z vami posneli kratek intervju. Zbirko spominov bomo zapakirali v obliko filma. Vse kopije fotografij in posnetkov pogovorov bomo  shranili v digitalnem arhivu Mestnega muzeja Ljubljana in jih podarili bodočim prebivalcem Ljubljane.

V času Ordinacije spomina v Ljubljani se bomo v galeriji Vžigalica o spominih na Ljubljano pogovarjali v živo, kukali bomo v osebni v album ter se pustili voditi po zgodbah iz okolice galerije Vžigalica. Na ogled bo film Tista socialistična boema, ki je nastal v okviru Mojih ulic ter kratki dokumentarni filmi Anje Medved, ki so nastali v okviru čezmejnega projekta javnega zbiranja spominov v organizaciji Kinoatelje.

 

Program Mojih ulic in Ordinacije spomina  v Ljubljani

 

Torek, 7. februar, 2012

0b 18h: projekcija kratkih dokumentarnih filmov Anje Medved: Spovednica tihotapcev in Ordinacija spomina, nastalih po akciji zbiranja spominov na nekdanjem mejnem prehodu med obema Goricama.  Sledil bo pogovor z avtorico Anjo Medved in predstavitev ter napoved Ordinacije spomina v Ljubljani.

 

Sreda, 8. februar, 2012

Ob 10h: MOJE ULICE: Javno vodstvo po zgodbah in spominih, vezanih na okolico galerije Vžigalica. Vodi odličen pripovedovalec Matija Barl,  najbolj poznan kot naš prvi Kekec. Pridružite se in slišali boste kakšno zgodbo iz zakulisja Odra 57 in kje je nekoč živel Janez Čuk in še marsikaj zanimivega!

Od 10h- 18h: ORDINACIJA SPOMINA V LJUBLJANI, avtorice Anje Medved : javna akcija zbiranja in digitaliziranja družinskih fotografij ter snemanje individualnih pogovorov z lastniki fotografij o podarjeni kopiji.

Ob 18h: Pogovor MOJE ULICE. Svoje spomine na Ljubljano in življenje v njej bo v pogovoru s Katjo Preša z nami delil gospod Urban Koder, skladatelj, dirigent in jazzovski trobentač, ki je med drugim leta 1954 ustanovil Ljubljanski jazz Ansambel.

Ob 19.30: MOJE ULICE: projekcija filma Tista socialistična boema, v katerem smo zabeležili zgodbo ljubljanske boeme, ki se je zbirala okrog kavarne Union.

 

Četrtek, 9. februar, 2012

Od 10h do 18h: ORDINACIJA SPOMINA V LJUBLJANI, avtorice Anje Medved: javna akcija zbiranja in digitaliziranja družinskih fotografij ter snemanje individualnih pogovorov z lastniki fotografij o podarjeni kopiji.

Ob 18h: MOJE ULICE: Kukamo v osebni album.  Ob pogovoru si bomo ogledali izbrane fotografije iz albuma gospe Ane Nuše Kerševan, naše nekdanje županje.

 

Petek, 10. februar, 2012

Od 10h-18h: MOJE ULICE: Podarim spomine.  Sodelavke Mojih ulic in Mestnega muzeja Ljubljana bomo zbirali in zapisovali vaše osebne spomine na Ljubljano.

 

Moje ulice | Ljubljana | Lublana | foto Nada Zgank

Moje ulice | Ljubljana | foto_ Nada Zgank

 

Avtorji

Anja Medved (1969, Nova Gorica), avtorica dokumentarnih filmov in avdiovizulnih projektov. Diplomirala je gledališko režijo na AGRFT. Preko osebnih pripovedi ljudi, ki živijo na obeh straneh goriške meje, raziskuje kompleksnosti obmejnih identitet ter konstrukte nacionalnih zgodovin. V okviru organizacije Kinoatelje vodi večletni čezmejni projekt javnega zbiranja spomina – Kinokašča.

Moje ulice so projekt iskanja in arhiviranja spominov, ki že četrto leto zapored po ljubljanskih ulicah lovi osebne spomine na življenje v Ljubljani v preteklosti.  Kar nekaj zgodb njenih dolgoletnih prebivalcev smo posneli in uredili v oddaji Moje ulice na Radiu Študent, zgodbo o ljubljanski boemi, ki se je v 60ih letih zbirala okrog kavarne Union, smo posneli na filmski trak, v pripravi je prva knjižna izdaja spominov na življenje v Ljubljani nekoč.  Moje ulice  skupaj s številnimi Ljubljančani in Ljubljančankami snujejo Tina Popovič,  Katja Preša in Špela Frlic.

 

Avtorica Ordinacije spomina: Anja Medved

Produkcija Ordinacije spomina v Ljubljani:  zavod Divja misel in projekt Moje ulice

Vsebinska zasnova programa: Tina Popovič

Vodenje pogovorov: Katja Preša, Špela Frlic

Arhiviranje spominov za arhiv Mestnega muzeja Ljubljana: Janez Polajnar

Tehnična realizacija Ordinacije spominov v Ljubljani:  Zaš Brezar in tehnična ekipa Muzeja in galerij mesta Ljubljana

Koprodukcija: Muzej in galerije in mesta Ljubljana, Galerija Vžigalica  ter Kinoatelje

Postprodukcija filma Ordinacija spomina v Ljubljani: Muzej in galerije mesta Ljubljana

Partnerja Mojih ulic: Radio Študent in Rdeči oblak

Moje ulice podpira MOL – Oddelek za kulturo

 

Ob gledanju tujih fotografij svojega mesta vidimo tudi fragmente lastnih spominov.Film postane prostor skritih, pozabljenih in nikogaršnjih pokrajin, ki se odpirajo za ustaljenimi predstavami o preteklosti.

Anja Medved