Popraznične akcije Smetumet

Če ste ekološko naravnani in vas ne briga, kam mečete in kje trošite, pohitite na nove akcije Smetumet! V mestu Ljubljana že dokaj poznano in vkoreninjeno Kulturno ekološko društvo Smetumet, ki so nastali in delujejo kot posledica kritičnega razmišljanja o problematiki odpadkov in odnosa družbe do okolja ter soljudi, stopa v novo leto s popraznično zbirno akcijo in javno prostorsko intervencijo ter širi svoje akcije v Maribor, na EPK. Po praznikih je ravno pravi čas, da naredite nekaj za skupnost in se udeležite Za šalo(m) okoli ovire!, kjer boste s staro kapo, šalom, rokavicami, tudi brez para, pomagali v prilagajanju prostora ljudem s posebnimi potrebami.

Hoja slabovidnih oseb po mestu je polna ovir, ker so stebri, drogovi in količki pogosto slabo opazni. Smetumetnice in smetumetniki bodo izvedli akcijo / v slabih dveh urah bodo skupaj s slabovidnimi osebami, prostovoljci in drugimi udeleženci po stebrih uličnih svetilk in znakov, po količkih in drugih težko vidnih ovirah nameščali kontrastne oznake – odslužene šale, kape in rokavice.

Opremili jih bodo s teksti, ki bodo normalno videčim pojasnjevali, čemu služi to mestno pREoblačenje in s tem obiskovalcem mesta sporočili, kako malo je potrebno, da se slabovidni po mestu brezskrbneje sprehajajo. Akcija se bo sicer zgodila v Mariboru, kot ena od projektev EPK, vendar ljubljanski šali so lahko preprosta rešitev – označitev ovir z živimi in kontrastnimi barvami, ki jih lahko vidijo tudi slabovidni in se jim tako še pravočasno ognejo.

Prispevaj svoj odslužen kos zimskih dodatkov in se pridruži aktivnemu uličnemu pohajanju!

Zbirni kufri za stare kape, šale, rokavice (tudi brez para!):
Ljubljana, SmetumetZibka, Celovška 53, odprto pon, sre, pet 10 – 16h, tor, čet 13 – 19h
Maribor, Info točka EPK, Trg Leona Štuklja, odprto vsak dan 10 – 19h

Poleg ulične akcije pa se v SmetumetZibki obeta javna ponovoletna izmenjava bednih daril poKLON v torek, 17. januarja 2012, od 17h do 19h, v SmetumetZibki, na Celovški 53, v Ljubljani.

Vsa darila, ki so ti bila poklonjena brezosebno in ne veš, kaj bi z njimi, naloži v cekar in jih prinesi v Zibko. Položi jih med eksponate in morda boš tam našel kaj koristnega zase. Juhuhu!