Stekleni razstavi Tanje Pak

Če se sprehodite na Ljubljanski Grad, nujno zavite v grajske Kazemate in v peterokotni stop, kajti tudi letos tam kraljuje stekleno kraljestvo Tanje Pak. Samo do sedmega januarja bo moč videti Pointe v peterokotnem stolpu, Znotraj/držim svojo sapo, medtem ko svet sanja naprej pa bo moč občudovati vse do marca.

Vedno znova se mi zdi kraljestvo steklene umetnosti Tanje Pak bolj podobno ujetju Snežne kraljice v grajske prostore. Morda zato, ker so Tanjine razstave vedno pozimi. Njene forme, ujete v steklo, so videti kot steklene metafore zmrzlin, ostalin.

Tokrat je Tanja Pak v prostorski instalaciji Znotraj združila les in steklo, ujela nekakšne solze, vode v večnost mogočnosti dreves. Na nek način je podala krhost v naravno mogočnost, v starost in trdnost velikih brun. Steklo se tu lovi v mogočnem gozdu 32 dreves. Steklene forme, ki kot ledene sveče svetlijo in se v postavitvi svetlobe Strle svetila lomijo, svetijo, iskrijo, bleščijo ter senčijo ter vabijo, dobivajo posebne pomene in oblike v neskončnosti, medtem ko donita po prostoru Bachovi Suiti za čelo štev. 2 in 5, ki ju izvaja Igor Mitrovič.

Tanjino delo izzove imaginarne svetove, je kot postavitev Zimske pravljice, je trenutek, ujet v steklo in v les, trenutek, ko se vrnemo nazaj h koreninam, v nekakšen romantičen prostor sanj, breztežnosti, v nekakšno območje, ki ga v v stresnem svetu vedno znova lovimo v mislih.

Je prostor miru in hkrati vznemirljivosti, presenečenja in je absolutni prostor intime. Kot bi se potopil v drobovje svojih ali nekogaršnjih sanj.

 

Stekleni razstavi Tanje Pak skozi pogled osemletne Ite

“Steklarka Tanja Pak je naredila dve čudežni razstavi stekla. Pri prvi razstavi Pointe nam prikazuje čudežne snežinke. Snežinke so res velike in zato so tako magične. Njihova velikost ni edini čudež, tudi natančnost in duhovitost te razstave, nam kaže magijo. Snežinke so čudežno lepe! Druga razstava Znotraj nam prikazuje gozd, ne navaden gozd, gozd iz stekla in lesa. V les so nekako vgrajene ledene sveče ali neke zmrznjene veje. Ta čudežni gozd nam prikazuje magijo, strah, lepoto in še nekakšno ledeno zimo. Svetloba kristano belih ledenih sveč pomiri strah, ki je tako temen. Tudi ta razstava je čudovita. Obe razstavi sta prepričljivi.”

 

od 22.12.2011 do 6.3.2012
Ura: od 10.00 do 20.00
Vstop prost