Najmanjša in najlepša ulica v Ljubljani

Ljudje, ki slutijo več
za zapuščenimi zidovi
in temnimi dvorišči,
vidijo preteklost.

2011-12-24 najmanjsa ulica v Ljubljani 004

Najmanjša in najlepša ulica v zimski Ljubljani (foto_lublana.si)

Se še spominjate dobrih razstav v skrivnostnem in magičnem prostoru Galerije Ars? Jaz se jih z nostalgijo, ker je bil to en najlepših galerijskih prostorov. Spominjam se vedno polno ljudi na otvoritvah… In kar ne morem verjet, da mineva že deset let, odkar so v Galeriji Ars odprli zadnjo razstavo. Me pa toliko bolj veseli dejstvo, da so ti prostori znova magično oživljeni, na zelo skrivnosten, pravljičen način. Zelo sem se razveselila, da je kreatorka misterioznega ambienta priznana slovenska oblikovalka Tanja Radež, soblikovalka nekdanjega lokala Nostalgija na Starem trgu, ki Ljubljani tudi tako zelo manjka.

Tanja Radež je v oblikovalski skupini Tandar ustvarjala ambiente v Ljubljani, ki so bili najbolj markatne, najbolj priljubljene točke Ljubljane. Med njimi je bila najbolj čarobna meni zelo ljuba Nostalgija, ki ostaja nostalgična v mojih spominih. Spominjam se najlepših sestankov in pogovor in klepetov med embalažami iz Saturnusa, škatlic za piškote s kuharčkom, smuči Elan, 505 s crtom… Nostalgija je bila preplet jugoslovanskega oblikovanja ter najboljših pijač naše mladosti, z malinovcem vred. V njej smo se nabirali tako zelo radi, ker smo se v njej tako dobro počutili, v starih naslanjačih in med pisanimi retro tapetami. Danes je košček Nostalgije atelje Tanje Radež, ki ustvarja med nabranimi, živopisanimi embalažami, igračami, plakati, drobnimi predmeti naše mladosti.

Tanja danes še vedno ustvarja zelo posebne celostne podobe in navdihuje z ambientalnimi postavitvami. Pred leti smo lahko občudovali njeno postavitev v zapuščenih predelih Gornjega trga, zdaj je skrivnostno zaznamovala nekdanjo Galerijo Ars na Čevljarski ulici 2. Namišljeni ambient v najlepši in najmlajši ulici je viditi kot prehod v nek drug, zapuščen, skrivnosten svet. Kot prehod v skrivnostno deželo, ki jo je treba doživeti s srcem in z mislijo, kajti vrata vanjo so zaprta, na njih binglja le skrivnostna knjižica, polna praznih listov in zapisov, mnenj obiskovalcev.

Tanja je ob pomoči fotografij Mareta Mitića in oblikovanju svetlobe Igorja Remetre, postavila mistični ambient v prostoru pozabljene galerije, med vejami dreves, listjem, ogledali, z naborom slik, ki jih je nabrala v še delujočem delu Galerije Ars.

Ustvarila je nekakšno morjepolje občutkov, svetlob, ki so podobni zapuščenim ambientov filma Nostalgija Andreja Tarkovskega. Tako se je naselil nek lep, nostalgičen trenutek, v katerega bi kar zrl in zrl pozno v nočeh, ko je ta prostor najbolj nenavaden.

Kako lepo bi bilo imeti Tanjine ambiente po celotnem predelu Čevljarske in zdaj tako izumrle Židovske ulice, ki je nekoč predstavljala najbolj magično in malo ulico v Ljubljani. Na več Tanjine Ljubljane!

[foto_lublana.si]