Shod v trenirkah proti sovražnemu govoru

Iz protesta proti spornim zapisom, ki vibrirajo v sovražnem govoru, bo danes 12.12.11 shod na Prešernovem trgu v Ljubljani. Dress-code: trenirka.

Besedilo, ki je bilo objavljeno na spletni strani stranke Janeza Janše, je v javnosti dvignil veliko prahu. Avtor Tomaž Majer v njem trdi, da je Zoran Janković na volitvah zmagal zaradi glasov t. i. “novih državljanov, ki so jih prepričevali, naj volijo Jankovića, saj bodo, če zmaga Janša, izgubili državljanstvo”. “Novega državljana” po mnenju Majerja med drugim lahko prepoznamo po “športnih oblačilih (trenirkah)”, še natančnejši opis pa najdete tukaj.

Spodbujanje nestrpnosti in sovražnega govora je, če drugega ne, skrajno nespodobno. Do zapisov na spletni strani SDS so kritični tudi predsednik države Danilo Türk, varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je med drugim glede zapisa dejala, da je v njem poleg moralne neprimernosti in nezrelosti najti tudi znake kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Na račun tega je kazensko ovadila avtorja in stranko SDS.

Poziv skupine “Trenirka dan – dan novih državljanov”, ki je bil objavljen na družabnem omrežju Facebook, lahko preberete tukaj.

[foto_lublana.si, zemljevid_Facebook]